Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 2,14a.36-41, 1 Peter 2,20b-25, Jn 10,1-10

Drahí bratia, ak dobre robíte, a predsa znášate utrpenia, je to milosť pred Bohom.

Veď na to ste povolaní; lebo aj Kristus trpel za vás a zanechal vám príklad, aby ste kráčali v jeho šľapajach. On sa nedopustil hriechu, ani lesť nebola v jeho ústach. Keď mu zlorečili, on nezlorečil, keď trpel, nevyhrážal sa, to postúpil tomu, ktorý súdi spravodlivo. Sám vyniesol naše hriechy na svojom tele na drevo, aby sme zomreli hriechu a žili pre spravodlivosť. Jeho rany vás uzdravili. Veď ste boli ako blúdiace ovce, ale teraz ste sa vrátili k pastierovi a biskupovi svojich duší.

1 Pt 2,20b-25

„Kurz odvahy a nádeje“ v spoločnosti autora a adresátov Prvého Petrovho listu pokračuje v podobnom duchu ako pred týždňom. Aj dnes je hlavným motívom pohľad uprený na Krista, ktorý trpel za nás a zanechal nám príklad. Keď vyhľadáme úryvok vybraný do liturgie v kontexte celého listu, dozvieme sa však jednu nemálo prekvapivú skutočnosť. Výzva k nasledovaniu Kristovho príkladu tu má veľmi špecifických adresátov. Autor Prvého Petrovho listu sa v nej obracia na „sluhov“ (viď 1 Pt 2,18). Potom, čo im pripomenul, že sa majú podriaďovať nielen dobrým a miernym pánom, ale aj zlým, pričom si trúfa označiť nespravodlivé utrpenie za milosť, poukazuje na Kristov príklad a vyzýva ich, aby kráčali v Kristových šľapajach. Na prvý pohľad by sme si mohli povedať: Aha, bratia, ktorých autor listu oslovuje, sú teda akísi otroci a sluhovia, t.j. spoločensky nízko postavení obyvatelia Malej Ázie, ktorí prijali kresťanstvo a trápia sa s otázkou, ako ide dohromady kresťanská sloboda s ich spoločenskou neslobodou. Prvý Petrov list im ako útechu predkladá Kristovo nevinné utrpenie. V poriadku. Im to asi pomohlo, ale nás sa tieto veci už dávno netýkajú. Zrušením otroctva v západnej spoločnosti táto problematika úplne padla, a preto je daný úryvok z Prvého Petrovho listu už dávno pasé.

Na identifikáciu pôvodných adresátov úryvku, ktorý nám ponúka liturgia 4. veľkonočnej nedele (cyklu A), sa však dá reagovať ešte aj inak: Ak autor listu oslovuje ľudí v tak neutešenej situácii, ako je pozícia starovekých služobníkov či otrokov, a neváha dať im za vzor Krista a jeho utrpenie, a ak ešte aj po desiatkach storočí cirkev opakuje tieto slová v liturgii, potom si môžeme byť istí, že ani dnes neexistuje natoľko ťažká životná situácia, že by nebola posvätená Kristovým utrpením a osvetlená jeho víťazstvom. Okrem toho niet pochýb, že žiadny človek nie je tak bezvýznamný či nízko postavený, aby sa na neho nevzťahovalo vznešené povolanie kráčať v Kristových šľapajach.

www.pauilnky.cz

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1256-4-velkonocna-nedela

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2532-4-velkonocna-nedela-20

Nedele Dobrého pastiera – iné cykly:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/346-4-velkonocna-nedela-vigilia-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/666-4-velkonocna-nedela-vogilia

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1704-4-velkonocna-nedela-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2139-4-velkonocna-nedela-19

Deti: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1255-4-velkonocna-nedela-deti




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.