Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 2,14.22-23, 1 Peter 1,17-21, Lk 24,13-35

V ten deň išli dvaja z nich do dediny zvanej Emauzy, ktorá bola od Jeruzalema vzdialená šesťdesiat stadií,

a zhovárali sa o všetkom, čo sa prihodilo. Ako sa tak zhovárali a spoločne uvažovali, priblížil sa k nim sám Ježiš a išiel s nimi.

V ten deň išli dvaja z nich... – Dvaja z tých, ktorí počuli svedectvo žien o prázdnom hrobe reagujú veľmi zvláštne. Miesto toho, aby sa šli aspoň pozrieť, či je pravda, čo hovoria ženy, idú opačným smerom. Neslýchaná správa o tom, že Ježiš vstal z mŕtvych ani trochu nenahlodá ich zabehané spôsoby uvažovania – „a my sme si mysleli...“. Evanjelista nazýva jedného z nich menom Kleopas. Ten druhý nemá meno, alebo lepšie povedané, môže mať mnoho mien, lebo ten druhý je každý z nás, ktorí sme počuli svedectvo o Ježišovom vzkriesení, a predsa si ideme po svojom.

Ak sme však spoznali vzkrieseného Pána, nestačí sa radovať z toho, že nám horelo srdce v jeho prítomnosti. Minulú nedeľu sme počuli: „Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás“ (Jn 20,21). Každý, kto sa stretol so vzkrieseným Kristom, sa musí podobne ako on priblížiť k tým, ktorí ešte stále so zastretými očami a zronení kráčajú do Emauz. To sú tí, ktorí ešte nikdy nepočuli o Ježišovi – Víťazovi nad smrťou. Sú to aj tí, ktorí boli pokrstení, boli kedysi na birmovke, sobášili sa v kostole, a vedia, že „Ježiš Nazaretský, bol prorokom, mocným v čine i v reči pred Bohom aj pred všetkým ľudom“, ale nič viac to pre nich neznamená. Sú to i tí, ktorí každú nedeľu počúvajú čítania z Mojžiša a Prorokov, ovládajú, čo sa v Písme vzťahuje na Krista, a vedia veľmi dobre, „že on žije“, a predsa sa pokojne uberajú svojou cestou zronení a bez záujmu.

Komu sa naozaj otvorili oči a spoznal Krista, razom vstáva a ide ďalej, aby podobne ako sám Ježiš sprevádzal bratov, ktorí Vzkrieseného ešte nepoznali, a zostal s nimi, kým sa aj im nerozhorí srdce.

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1263-3-velkonocna-nedela-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2524-3-velkonocna-nedela-20




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.