Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 49,3.5-6, 1 Kor 1,1-3, Jn 1,29-34

V bežnej reči často používame vyraz „vidieť“ v širšom zmysle ako len vidieť očami.

Napr.: Videl som, že tu skúšku už nezvládnem...; videl som, že už je so mnou zle...; Mohli by sme to vyjadriť aj slovom – uvedomiť si, zistiť, badať, prísť na niečo...

V dnešnom evanjeliu sa toto slovo „vidieť“ dá použiť v súvislosti s Jánom Krstiteľom vo viacerých významoch:

Ján videl, ako k nemu prichádza Ježiš, zvolal: „Hľa, Boží Baránok...“ Videl nielen očami.

Videl som Ducha, ktorý ako holubica zostupoval z neba a spočinul na ňom.

Vo vete: A ja som to videl a vydávam svedectvo, že toto je Boží Syn. Ján Krstiteľ videl Ježiša nejako ináč. Nielen očami ako ostatní.

Nielen v úryvku o svedectve Jána Krstiteľa evanjelista Ján veľmi nástojí na „videní Pána“. Už vo svojom prológu hovorí: „A my sme uvideli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy“ (Jn 1,14).

Prvým učeníkom Ježiš na otázku „Kde bývaš?“ odpovedá: „Poďte a uvidíte“ (Jn 1,39) a evanjelista ešte v tom istom verši potvrdzuje: „Šli teda, videli...“ (Jn 1,39).

Ďalej hovorí Filip Natanaelovi „Poď a uvidíš“ (Jn 1,47). A sám Ježiš dodáva: „Uvidíš väčšie veci ako toto... Uvidíte otvorené neho a Božích anjelov vystupovať a zostupovať na Syna človeka.“

A mohli by sme pokračovať... so Samaritánkou, ktorá povie Ježišovi: „Pane, vidím, že si prorok“ (Jn 4,19) a vzápätí sa rozbehne do dediny so správou: „Poďte sa pozrieť na človeka, ktorý mi povedal všetko, čo som porobila! Nebude to Mesiáš? (Jn 4,29).

Evanjelista Ján píše o Galilejčanoch, ktorí Ježiša „uvítali, lebo videli všetko, čo urobil cez sviatky v Jeruzaleme“ (Jn 4,45).

Stretneme sa tam aj s odmietavými poslucháčmi, ktorí namietali: „Aké znamenie urobíš, aby sme videli a uverili ti?“ (Jn 6,30) a s ďalšími, ktorým Ježiš vyčítal: „Ak nevidíte znamenia a divy, neveríte“ (Jn 4,48), so zástupmi, ktoré šli za ním, lebo „videli znamenia, ktoré robil na chorých“ (Jn 6,2), s Grékmi, ktorí prišli za Filipom: „Pane, chceli by sme vidieť Ježiša“ (Jn 12,21) a tak ďalej... Dokonca celú jednu kapitolu venuje Ján uzdraveniu slepého od narodenia (Jn 9,1-40).

Aj rozprávanie o Ježišovom umučení uzatvára evanjelista Ján slovami: „A ten, ktorý to videl, vydal o tom svedectvo a jeho svedectvo je pravdivé“ (Jn 19,35) a dôležité sloveso vidieť sa opäť vracia pri správach o Ježišovom zmŕtvychvstaní, keď sa o „učeníkovi“ dozvedáme, že „videl a uveril“ (Jn 20,8) alebo keď Mária Magdaléna i učeníci s radosťou ohlasujú: „Videli sme Pána!“ (Jn 20,25)

Prečo je vidieť Pána pre evanjelistu Ján tak dôležité? Odpoveď dáva v slovách Krstiteľa: „ja som videl a vydávam svedectvo“ i v závere svojho evanjelia, kde doplňuje: „toto je napísané, aby ste verili... a aby ste vierou mali život v jeho mene“ (Jn 20,30-31). Pre oboch Jánov (Krstiteľa i evanjelistu) vidieť Pána vedie k tomu, že o ňom vydávajú svedectvo, aby aj ďalší mohli uveriť, následne správne vidieť očami viery a opäť vydávať svedectvo ďalším.

Bolo to aj pre ich osobné obohatenie. Ján Krstiteľ obetoval za to aj svoj život, ale zvládol ho! Ján Evanjelista? Bez Ježiša by bol ničím.

Na základe svedectva veríme a očami viery vidíme, ako k nám prichádza Ježiš: Nielen vo sviatostiach a v Slove, ale aj: v protivnom susedovi; v človekovi ktorý nikdy nezatvára dvere potichu; v nepríjemnej predavačke; v ufrflanom dedovi; v nepriateľskom šéfovi, ktorý mi „vytmaví“ aj pol minútové meškanie; v profesorke, ktorá na mne „sedí“...

Jednoduchšie je to:

v ochotnom šoférovi autobusu, ktorý otvorí dvere aj dobiehajúcim; v manželovej pozornosti; v spolužiakovi, ktorý mi dá prednášky z celého semestra,“, či v sestre, ktorá za mňa vyžehlila kopu bielizne...

Ak to zvládneme potom budeme aj my vidieť Ježiša a čo je dôležité, umožníme to aj iným. Dáme im svetlo.

Na veľkom štadióne v Los Angeles mal Billy Graham prednášku. Ako obvykle mal tisíce poslucháčov. Hovoril o svedectve viery v Ježiša, konaním dobra. Na filozofii (v ontológii) sme sa učili, že tma nie je bytie, je nedostatkom svetla (fotónov). Tak aj zlo je nedostatok dobra. Veľký evanjelizátor nechal na štadióne zhasnúť všetky svetla a celý štadión zahalila tma. Potom pred tisícami poslucháčov zapálil zápalku a povedal: „Všetci vidíte toto malé svetielko. Ani všetka tma tohto sveta nemôže zakryť toto malé svetlo. Lepšie ako nadávať na tmu, je zapáliť čo i len malé svetlo. Ľudia pochopili zapálili svoje zapaľovače alebo zápalky.... O krátky čas bol štadión ožiarený veľkým počtom malých svetiel.

Niečím takým by mal byť každý kresťan vo svojom prostredí; hoci len malým svetlom praktickej viery.

Turzovka, vigília, 14.1.2023, Turkov, Dlhá, 15.1. 2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1204-2-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2441-2-nedela-v-cezrocnom-obdobi-20




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.