Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 3, 3-7. 14-17a, Kol 3, 12-21, Lk 2, 22-40

Najohrozenejšie sú nenarodené deti, vôbec ich nechráni zákon.

Napríklad na rozdiel od orlích vajec.

Po nich sú najohrozenejšie rodiny. Zákon ich nechráni, média útočia proti ním. Videli ste vo filmoch, reláciách propagáciu manželstva, rodiny?

Dnes sa veľa hovorí a píše o problematike manželského a rodinného života. Ak pozorne sledujeme rozličné názory, môžeme vidieť dve základné názorové línie.

Jedna línia sa usiluje pomôcť zachovať tradičné vzťahy a hodnoty v rodinnom živote. Obhajuje model rodiny v duchu plánov Božích, v duchu evanjelia, učenia Cirkvi a v duchu skúseností kvalitných rodín v minulosti a dnes. V čele tejto línie stojí Cirkev. Spomeňme najmä na pápeža sv. Jána Pavla II., ktorý vyzval aj mládež na Slovensku, aby vytvárala rodiny, „ktoré budú opravdivými svätyňami lásky“ (Nitra).

Druhú líniu reprezentujú napríklad názory LGBTI. Už aj moderátori verejnoprávnej TV sa usilujú presvedčiť divákov, že tradičný model rodiny je neudržateľný. Dokonca v stredu večer, keď sa hovorilo o zlom demografickom vývoji Slovenka, vsunuli ideológiu LGBTI, ktorá k zlepšeniu nijako nevedie.

Počúvame názory tvrdiace, že k svojmu šťastiu nepotrebujú takú inštitúciu akou je manželstvo, a že dieťa môže mať aj bez sobáša.

Asi preto, že nemajú zisk z usporiadaných rodín. Alebo je to priamo útok na morálne hodnoty a tým Cirkev? 

A že to nie je nič nové pod slnkom, vidieť v epizóde Svätej rodiny. Pri Ježišovej kolíske stoja proti sebe dve sily. Herodes sa rozhodol, že jednej betlehemskej rodine spôsobí tragédiu. Veď čo môže byť hroznejšie pre rodičov ako vražda dieťaťa? Herodes sa tak stal symbolom boja proti rodine. Herodes nevedel, že sa postavil proti Bohu, ktorý si vybral sv. Jozefa za ochrancu Ježiša a Márie. On s nimi uteká do cudzej krajiny. Tam žije dva roky v emigrácii. Takýto stav vyžadoval od Jozefa odvahu a statočnosť. Je teda právom symbolom ochrany rodiny. 

Posolstvo dnešnej slávnosti je výzva k ochrane rodiny, aby ju bránili a nie ohrozovali a ničili.

Preto je sv. Jozef vzorom aj pre dnešného muža a otca, ktorý má chrániť rodinu pred Herodesmi dnešných čias. Čo musí dnešný muž splniť, aby svoje poslanie zvládol? Dnes je vo svete populárna športová disciplína triatlon. V niekoľkých hodinách musí športovec zvládnuť tri náročné disciplíny. Najprv musí zabehnúť napr. 20 km, potom hneď niekoľko km plávať a keď vyjde z vody, musí sadnúť na bicykel a prejsť 40-50 km. V niektorých pretekoch sú tieto nároky ešte väčšie. Ten, kto to dokáže, sa môže pokladať za silného alebo železného muža. Dosiahnuť túto métu môže len ten, kto splní niekoľko predpokladov. Prvým je chuť a vytrvalosť v tréningu. Druhým je prekonať krízu počas pretekov. A tretím predpokladom je potreba po pretekoch dlhšie relaxovať - oddychovať. Kto by chcel absolvovať na druhý deň ďalšie preteky, asi by to nezvládol.

Podobné je to aj u mužov, ktorí chcú dokázať viac, ako zvládnuť triatlon. Muž, ktorý chce byť oporou a ochranou pre svoju ženu a deti, musí sa na toto poslanie pripraviť. To sa uskutočňuje ešte pred vstupom do manželstva a založením rodiny. Príprava spočíva v snahe skvalitňovať svoju osobnosť do ľudsky možnej miery. Mladý muž, ktorý neprežije deň bez alkoholu, je nebezpečím pre budúcnosť svojej rodiny.

Ak niekto chce vstúpiť do manželstva a myslí si, že najlepšia príprava je v striedaní vzťahov so ženami, vystavuje svoju budúcu rodinu hanbe a rozkladu. Veď sexuálna neviazanosť sa veľmi ťažko spútava pri jednej žene po sobáši. Ak mladý muž prežíva najväčšiu radosť v míňaní peňazí v hracích automatoch, je len malý predpoklad, že neskoršie dá peniaze pre dobro svojej rodiny.

Aj zodpovedne pripraveného mladého muža čakajú v rodinnom živote ťažkosti. Krízy, ktoré prináša život, sú niekedy nečakané a ťažké. Koľko otcov by vedelo rozprávať, aké sú ťažkosti s dospievajúcimi deťmi. Čo to stojí úsilia, rozmýšľania, taktizovania, aby svojho syna alebo dcéru nestratili. Aby ich správne usmernili na cestu dospelosti. Niekedy prichádzajú pracovné problémy. Nečakané rozviazanie pracovného pomeru. Z lásky k rodine treba prijať aj prácu, ktorá je podradnejšia, len aby rodina mala z čoho žiť. Alebo aký je to obdivuhodný pohľad na muža, ktorý sa stará o svoju chorú manželku. Často je to len niekoľko dní, ale neraz aj dlhé roky života. Áno, veľa mužov musí podať obetavé výkony, aby udržali rodinu v jej funkčnosti. V živote sa musia vysporiadať s rozličnými krízami.

Preto statočný muž potrebuje aj oddychovať. Tým oddychom môžu byť chvíle príjemného posedenia a rozhovorov so svojou ženou a deťmi. Spoločné dovolenky. Čas na večernú modlitbu, s prosbou k Bohu o silu do ďalších dní života. Nedeľná účasť na sv. omši s celou rodinou. Dnes sa ponúkajú aj spoločné duchovné cvičenia pre manželov. Ak má otec povinnosť chrániť rodinu, má právo sa aj z rodiny tešiť a spolu s ňou čerpať chuť do života. V našich rodinách nesmie platiť zásada, že otec je automatom na prácu a peniaze a na nič iné nemá právo. Ak budú mať naše rodiny obetavých a statočných otcov, nemusíme sa báť, že nejakí Herodesovia zvonku budú ničiť naše rodiny. Podarí sa im to len vtedy, keď naši mužovia budú poslúchať tzv. moderné názory na život? Tieto názory sľubujú všetko, len nie trvalú radosť z vybudovanej a krásnej rodiny.

Aj keď sa v dnešnom svete veľa plače nad rodinou, v dnešný deň je primerané tešiť sa a ďakovať. Preto ďakujem všetkým mužom v našej farnosti, ktorí si možno rok, a možno už päťdesiat rokov plnia príkladne svoje životné poslanie. Aj vy, muži, ďakujte Bohu, že vám pomáha plniť váš sľub, ktorý ste dali kedysi pred oltárom.

Chcem poďakovať aj všetkým ženám a matkám, ktoré nezradili svojich mužov a spolu s nimi v dennodenných radostiach a starostiach prinášajú obety na oltár svojej rodiny.

Aj vy, manželky, ďakujte Bohu za svojich manželov, aj keď vás možno niekedy sklamali. Predsa ste si ich vybrali vy a až do smrti budú vaši. Ďakujem aj všetkým deťom, ktoré majú úctu voči svojim rodičom, či sú ešte mladí alebo už starí. Ak vám, milá mládež, v detstve hovorili, že sa máme modliť za svojich rodičov každý deň, nezabúdajte, že túto radostnú povinnosť máte aj dnes.

„Svätyne lásky“ – tak nazval Sv. Otec rodiny. „Zbytočná inštitúcia“ - tak nazývajú niektorí iní rodinu. Komu uveríme? Vlastne tak sa netreba pýtať. Skôr: Čo je dobré pre detí, rozvoj osobnosti, národ?

Turzovka, 30.12.2022




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.