Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 3, 9-15. 20, Ef 1, 3-6. 11-12, Lk 1, 26-38

Celé stvorenie je poznačené niečím tragickým.

Vnímame prírodné tragédie, ale aj zlobu človeka. Keď vidíme vystrašené deti skryté pred bombami, zomierajúce od hladu – je nám z toho zlé.

Žeby nás Stvoriteľ takých stvoril, alebo sme sa sami dostali do slepej uličky?

Prvé čítanie nám jednoduchým príbehom hovorí, že ľudstvo dávno, vo svoje kolíske, zblúdilo. Človek sa skryl pred Stvoriteľom. A to sa stalo jeho tragédiou! Celá príroda trpí pre skrat človeka. Človek nevyužíva prírodu na oslavu Tvorcu. Nie je však všetko stratené.

Prišla záchrana. Stvoriteľ prišiel na Zem v osobe Ježiša Krista. Dokonca plody prírody, chlieb a víno, zobral a posvätil. V Eucharistii sa chlieb a víno stávajú samotným Kristom. Sv. Pavol nám to v druhom čítaní potvrdzuje a s radosťou píše: Nech je zvelebený Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás v Kristovi požehnal všetkým nebeským duchovným požehnaním. Veď v ňom si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli pred jeho tvárou svätí a nepoškvrnení v láske; on nás podľa dobrotivého rozhodnutia svojej vôle predurčil, aby sme sa skrze Ježiša Krista stali jeho adoptovanými synmi na chválu a slávu jeho milosti, ktorou nás obdaroval v milovanom Synovi.

Tieto slová zjavne poukazujú na prvú vyvolenú a predurčenú – na Nepoškvrnenú Máriu, keď ju v Kristovi požehnal všetkým nebeským duchovným požehnaním.

Perfektne to vyjadril Francúzsky spisovateľ Bernanos, keď hovorí o Panne Márii: «Je mladšia ako hriech!» Tak vyjadril veľkosť Nepoškvrnenej! On sa počala akoby ešte pred prvotným hriechom! Stvoriteľ ju uchránil pred týmto pádom, lebo chcel aby cez ňu prišla záchrana. Poslal k nej svojho posla, ktorý jej hovorí našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. A tak „Duch Svätý zostúpil na Máriu a moc Najvyššieho ju zatienila. A to dieťa je Boží Syn.

Prišla záchrana. Sám Boh prišiel, aby nás spasil. Preto sv. Pavol nadšene píše, že to platí aj pre nás, lebo Boh nás podľa dobrotivého rozhodnutia svojej vôle predurčil, aby sme sa skrze Ježiša Krista stali jeho adoptovanými synmi na chválu a slávu jeho milosti, ktorou nás obdaroval v milovanom Synovi.

Nikdy dostatočne neprecítime čo sa nám stalo. Veď aj cez Nepoškvrnenú sme sa stali dedičmi predurčenými podľa rozhodnutia toho, ktorý všetko koná podľa rady svojej vôle, aby sme boli na chválu jeho slávy my, čo sme už prv dúfali v Krista.

Áno, cele stvorenie je poznačené. Človek ho nevyužíval na oslavu Tvorcu. Ježiš prišiel a napravil to. Zobral stvorené veci, chlieb a víno a dáva s nám cez ne. V Eucharistii chlieb a víno sa stáva samotným Kristom.

Prví ľudia sa skryli pred Bohom, Boh ich hľadal a hľadá aj nás, prišiel k nám cez Nepoškvrnenú, prichádza k nám a v Eucharistii sa spája s nami, aby sme mali život.

Pri posolstve Márii o záchrane sveta sme počuli ako evanjelista skonštatoval: Anjel potom od nej odišiel. Anjel odišiel, ale ostal s ňou Ježiš. A ostáva aj s nami!

Turzovka - vigília, 7.12.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.