Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hab 1, 2 - 3; 2, 2 – 4, Tim 1, 6 - 8 . 13 – 14, Lk 17, 5 - 10

Pred rokmi bol v Holandskom Kesterene (pre nás nezvyklé - len 7. m nad morom!) medzi mestskými poslancami spor či na požiarnu zbrojnicu nainštalovať bleskozvod, alebo nie.

Veriaci Kalvíni boli proti. Prečo? Podľa nich to bolo proti viere v Božiu prozreteľnosť a prejav nedôvery voči Bohu!

Je to tá viera, ako horčičné zrnko, ktorú spomína Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu: Keby ste mali vieru ako horčičné zrnko a povedali by ste tejto moruši: ‚Vytrhni sa aj s koreňom a presaď sa do mora,‘ poslúchla by vás“ ?

Ak viera rozkáže moruši a presadí sa do mora, prečo by nezabránila blesku udrieť do budovy. Za koho by sme hlasovali v mestskom zastupiteľstve v Kesterene?

Aj keď je odpoveď jednoduchá, pouvažujme nad tým. Boh povedal: Naplňte zem a podmaňte si ju! Neznamená to ničiť planétu Zem a budúcim pokoleniam zanechať smetisko neschopné života, ale aby nám slúžila. To je láska Stvoriteľa k ľuďom a jeho zámer. Podmaniť si – máme brať skôr v zmysle pochopiť (v Biblii to znamenalo dať meno). Pekne to vyjadril sv. František Assiský, ktorého si budeme pripomínať v utorok: Nikdy nesmieme túžiť dostať sa nad iných, ale skôr máme byť sluhami a poddanými každému ľudskému stvoreniu kvôli Bohu. A na všetkých, čo takto robia a vytrvajú až do konca, spočinie Pánov Duch a urobí si v nich stánok a príbytok a budú synmi nebeského Otca, ktorého skutky konajú a sú snúbencami, bratmi a matkami nášho Pána Ježiša Krista. Sv. František kvôli Bohu miluje každé stvorenie!

Ak rozumieme – aspoň trochu – blesku sme povinní urobiť bleskozvod. Ak sme chorí, musíme sa liečiť. Ak je pandémia, chránime sa dostupnými prostriedkami. Máme urobiť všetko, čo je v našich silách. Pekne to vyjadrili naši predkovia: Pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže!

Profesor v seminári nám to rukolapne vysvetlil: Ak babka chce, aby odišla mačka, nebude sa o to modliť, ale zoberie metlu a vyženie ju.

Je teda viera zbytočná? K čomu je dobrá?

Žijeme v dobe, keď si vieme veľa veci vysvetliť. Dnes človek dokáže veľa vytvoriť. Viera je k tomu, aby sme za to Bohu ďakovali a užívali svoj rozum – a ako som už naznačil aj svet - podľa Božích prikázaní. Vo všetkom je potrebné hovoriť: Sme neužitoční sluhovia. Na to zabúdame, chceme byť vládcami!

Tragédiou je, že dnešný človek si myslí, že keď niečo dokáže, že to môže aj urobiť. S technickým rastom človeka, nerastie aj mravný kódex a tým aj zodpovednosť. Za samozrejme berieme, že ukradnúť peňaženku je krádež. Ak sa hacker dostane do účtu iného a olúpi ho o peniaze, to považuje za šikovnosť. Hrabať sa v kabelke iného, považujeme za neslušné, dostať sa do jeho PC sa považuje za šikovnosť a mnohí sa tým vystatujú. Človek dokáže urobiť atómovú bombu, aj ju použije a vyhráža sa ňou... Letec ktorý ju zhodil by nevytiahol nôž na iného, ale dokáže zhodiť bombu na civilné obyvateľstvo a zabiť tisíce deti, mladých starých. Ten kto by sa možno rozplakal pri pohľade na trpiace dieťa, dokáže vyrobiť a požiť tabletku, ktorá zabije dieťa pod srdcom matky. A žena, ktorá keď vidí krv odpadáva, nešetri svoje dieťa a nechá ho rozštvrtiť. Vidíte tu nezmyselnosť?!

To je schopnosť a sloboda bez zodpovednosti. Mysliteľ Viktor Emanuel Frankel: Ak chce byť Amerika slobodná, nestačí jej postaviť sochu slobody. Slobodná bude ak si na druhom brehu postaví sochu zodpovednosti.

Vidíte na čo je viera? Nie k tomu, že nepotrebujeme bleskozvod, lieky! Je potrebná aby sme zvládli schopnosti, techniku, slobodu.

Habakuk v prvom čítaní: „Zvädne ten, kto nemá dušu priamu, ale spravodlivý bude žiť zo svojej viery.“

Po tieto dní išla a bude pokračovať relácia o prenasledovaných pre vieru. Spomíname na tých, ktorí v uplynulých rokoch trpeli za vieru a boli pre ňu väznení.

Z toho prostredia vzišla nasledujúca meditácia: Na väzenský dvor sa konečne dostali väzni. Tešili sa, že vidia oblohu, cítia vánok vetra, majú trochu pohybu. Jeden z nich bol zvlášť skľúčený. Nemal už ani telesných, ani duchovných síl. Ako pozrie pod nohy vidí v škáre betónu púpavu. Povie si: Toľko baganči tu šliape, samý betón a púpava sa tu uchytila. Musím to vydržať aj ja! K tomu je viera – dáva nádej.

Vedec môže presne predpovedať počasie a vyznať sa v ňom, ale môže mať depresie, fyzik nositeľ Nobelovej ceny môže byť smutný, svetový chemik osamelý. Najväčší boháč duchovne chudobný. Viera pomáha zvládať život! Spravodlivý žije z viery!

Takže nezneužívajme vieru na to, čo môžeme zvládnuť. Veriť v latinčine sa povie: credere. To znamená – dať srdce. Dať srdce Bohu i človeku. Viera tak otvára a vytvára priateľstvo s Bohom i človekom.

Turzovka, Turkov, 2.10.2022

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1048-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2317-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.