Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 3, 19 - 21. 30 – 31, Hebr 12, 18 - 19. 22 - 24a, Lk 14, 1. 7 - 14

Prečo nám je niekto sympatický?

Ťažko odpovedať. Bolo by treba ísť do nedostupných hĺbok bytia. Keby sme mali hlasovať o vlastnostiach, možno je to skromnosť.

Pri posedení po slávnosti krstu sa rozhovoril otec. Kúpil si bicykel, oblečenie a vydal sa na okružnú cestu Banská Bystrica, Kremnica, Zvolen, Banská Bystrica. Málo trénovaný. Pred Bystricou totálne vyčerpaný počúva monotónne zvuky. Predbehla ho tetka na obyčajnom bicykli, na chrbte v košíku jej klepkala motyka. Prišiel pred panelák dehydratovaný, totálne vyčerpaný, manželka mu musela odložiť bicykel a pomôcť mu domov. Spoločnosť sa smiala, ja som ocenil jeho skromnosť. Mnohí sa chvália svojimi výkonmi, on svojim „nevýkonom“.

Keby sme hlasovali za nejakú dobrú vlastnosť, určite by to bola skromnosť.

Prečo je niekto protivný? Asi by sme sa zhodli na nadutosti, pýche...

Toto rieši dnešné evanjelium. Prvá časť poučenia nie je totiž o bontóne, ale o postoji človeka k iným. Ježiš zdôrazňuje na adresu sebavedomých farizejov, že človek sám nie je tým, kto si vyberie správne miesto v Božím kráľovstve. Je teda treba počkať, aké miesto nám tam pridelí Boh.

Podľa posledného verša: Každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený, je zrejmé, že Božie hodnotenie je, či môže byť úplne iné, než naše. V tom je nádej i varovanie .

Druhá časť o pozvaní na hostinu nemusí znamenať, že sa nemáme stretávať s najbližšími a priateľmi a hostiť ich. Skôr to, že nemáme sa snažiť z pozvaní na hostinu získať výhody pre seba. Teda nie preto, aby sme sa „usadili" v spoločnosti bohatých a vplyvných. Skôr by to malo byť nasledovanie Ježiša. Pavol apoštol nás v tom poučuje: „Veď poznáte milosť nášho Pána Ježiša Krista, že hoci bol bohatý, stal sa pre vás chudobným, aby ste sa vy jeho chudobou obohatili“ (2Kor 8:9).

V protiklade sa tu objavuje pýcha a pokora (skromnosť).

Čo však je pýcha a čo pokora? Ťažko to určiť, definovať. Niekedy sa to dá iba vycítiť. Aj na posledné miesto si môže sadnúť ten, čo túži po prvých miestach.

Francúzky akademik Jean Guiton poznamenal: Idem na zasadanie, dám si vyznamenanie – je to pýcha. Nezoberiem si ho – môže to byť pýcha, chcem ukázať aký som skromný.

Som presvedčený o svojich schopnostiach – to nemusí byť pýcha. Spomeňte si na podobenstvo o talentoch. Pýcha je skôr presvedčenie o svojej dôležitosti a nenahraditeľnosti.

Sv. Terézia Avilská: Pokora je pravda. Sv. Pavol: „Veď kto ti dáva vyniknúť?! Čo máš, čo si nedostal? A keď si dostal, čo sa chvasceš, akoby si nebol dostal?“ (1Kor 4:7). Nie je to zakopávanie talentov! Pekne to vyvažuje sv. Terezka: „Kvet na lúke nemôže povedať, že je škaredý, lebo by tým urazil Tvorcu!“.

Trochu aktualizácie nezaškodí:

Povieme si, že každý má svoje nedostatky a mám ich aj ja. Vyzerá to skromne, však?! Nech nám však niekto povie - toto nerobíš dobre; prečo sme taký? Už je oheň na streche, hneváme sa. Je to v nás. Tešíme sa ak nás chváli, dajú na popredné miesta...

 Ak nie, plačeme nad sebou. Dokonca aj prílišná tréma môže mať základ v pýche. Chcem vyniknúť a bojím sa, že to nezvládnem.

Riešenie?

K pokore pomáha nasmerovanie na ideál, na Boha. Vtedy človek dokáže byť úžasne pokorný. Nájdeme to u sv. Klementa Hofbauera. Narodil sa roku 1751 pri Znojme. Vo Varšave v rokoch 1787-1808 založil mnoho škôl pre chudobných a tiež prvú dievčenskú priemyslovku v Európe. Keď nemal peniaze, šiel prosiť do nočného lokálu s klobúkom v ruke. Keď ho zbadal jeden pán zavrčal na neho: Zmizni farár a opľul ho. Klement sa pokojne utrel a povedal: To bolo pre mňa, teraz prosím niečo pre moje deti. Úplne odzbrojil útočníka svojim ovládaním sa a pokorou. Zvládol aj opľutie, lebo nemyslel na seba, ale na to ako pomôcť chudobným deťom, aby v jeho škole nemrzli a nehladovali.

Hľa, človek nadchnutý ideálom!

Turzovka, Turkov ,28.8.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/889-22-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2276-22-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.