Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 7,4-5a.12-14a.16, Rím 4,13.16-18.22, Mt 1,16,18-21.24a

Jozef bol synom Heliho z Dávidovho rodu.

Povolaním bol stolár a tesár a býval v Nazarete v Galilei. Bol úradným otcom dieťaťa Ježiša. Zanedlho po narodení Ježišovom musel s ním utiecť pred kráľom Herodesom do Egypta. Po Herodesovej smrti sa vrátil do Nazareta. Zomrel ešte pred verejným vystúpením Pána Ježiša. 

V ŽIARE SLNKA 

Iste sme všetci skúsili, keď sme sa na poludnie pokúsili dívať do slnka, že sme museli hneď sklopiť viečka. Do plnej žiary jasu sa nám ťažko díva. Ak sa chceme rozhliadnuť, pomáhame si tmavými okuliarmi.

Ak máme meditovať o svätom Jozefovi, mali by sme si pomôcť radami ostatných svätých, ktorí to skúsili so svätým Jozefom. Sväté písmo nám hovorí o ňom krátko, ale výstižne, akoby slovami: „Pozrite sa do slnka“. A výsledok? Musíme chytro sklopiť zrak.

Sväté písmo zhŕňa jeho charakteristiku do dvoch slov: „Bol spravodlivý“.

Spravodlivosť – to je plnosť dokonalosti, plnosť lásky, ktorá zahŕňa v sebe všetko, čo patrí Bohu a čo patrí blížnym. Takýto bol svätý Jozef - pestún Božieho Syna, podľa židovských zákonov právoplatný manžel Panny Márie.

Spravodlivý! Stratil sa úplne v cieli dokonalosti, v spojení s Bohom! Je v žiare živého Slnka, Ježiša, pre ktorého obetoval všetko. Preto sme povedali, že si musíme pomôcť tmavými okuliarmi, aby sme naňho mohli lepšie hľadieť.

V plnosti tejto dokonalosti bol taký pokorný, že sa celkom utiahol do úzadia, že neprehovoril ani slovo, ktoré by zaznamenal svätopisec.

Pokorne preto prosíme teba, najsvätejšia Panna, a to v mene všetkých žijúcich, povedz nám, v čom väzila spravodlivosť tvojho prečistého ženícha, svätého Jozefa?

Odpovedáš:

- Nesmierne miloval Pána, môjho Syna. Túto lásku prejavoval prakticky v poddanosti vôli Božej.

- Jeho život bol viazaný na môj život a tak na život Božieho Syna; Boží Syn však prišiel preto, aby nás vykúpil; a vykúpenie je úzko spojené s utrpením. Kto sa teda blíži k Ježišovi, blíži sa ku krížu, ale skrze kríž sa blíži k sláve.

- Sotva ma milý Jozef poznal, bol vystavený skúške. Nevedel si vysvetliť môj „požehnaný“ stav. Pridobre ma poznal. Pretože bol „spravodlivý“, riešil všetko s láskou. Chcel ma len tajne prepustiť.

- Keďže spoznal vôľu Božiu, objal vykupiteľský kríž v tajomnom vydaní s celou láskou svojho srdca. Betlehem, Egypt, vyhnanstvo znášal s nami. Potom v Nazarete poctivo pracuje, aby spĺňal vôľu Najvyššieho – uživiť mňa a Syna Božieho! Bol si vedomý, že je len tvor, jeden zo synov Adamových, a že žije v bezprostrednej blízkosti Boha. Žil v neustálom nazeraní, v obdive, že on je hlavou Rodiny, kde Najvyššia Bytosť neba a zeme sa stráca ako posledná.

Chápete, prečo je taký pokorný? Prečo je taký skromný? Všetky jeho čnosti vychádzali z lásky a končili v láske. Jozef sa stratil v žiare veľkého Slnka – vnoril sa celý do Ježiša.

- Ak chcete pochopiť, čo je to v najvyššom poslaní byť skrytý, byť stratený, príďte k môjmu ženíchovi Jozefovi!

- Kto z vás má také výsostné poslanie, aké mal Jozef? A predsa nijaký román, nijaký veľký životopis sa o ňom nenapísal. Svätopisci s uspokojili slovami „Bol spravodlivý!“

- Duch Svätý v Knihe Múdrosti nadiktoval chválospev na túto spravodlivosť:

„Spravodliví žijú naveky. V Pánu je ich odmena a má starosť o nich Najvyšší. Preto prijmú skvostné kráľovstvo, z ruky Pána krásnu korunu, lebo svojou pravicou ich bude zacláňať, svojim ramenom ich bude zatieňovať“ (Múd 5,15-16).

 - Chápete teraz, deti, prečo vám ťažko dívať sa priamo na svätého Jozefa? V žiare večného Slnka je tak skrytý, ako skromne žil vedľa mňa a Syna Božieho na zemi. Z tých prvých silných lúčov Božieho svetla je svätý Jozef. Z ruky Pána prijal skvostné kráľovstvo.

Popri Božom Synovi poznala som ho najlepšie ja. Preto Vám všetkým odporúčam:

- Ak ste chorí, príďte na ožiarenie k svätému Jozefovi pod silný lúč Boží!

- Ak ste slabí, príďte si tu načerpať sily. On sprostredkuje energiu života od Srdca Božieho.

- Ak ste v nebezpečenstva tela i duše, bežte k svätému Jozefovi. Ochránil Syna Božieho, tým ľahšie ochráni vás.

- Ak neviete, ako z čoho žiť, tento nazaretský tesár vám pomôže. Vedel uživiť Bohočloveka.

Poďte k Jozefovi.

Hovorí vám to okrem mňa veľký zástup svätých v nebi. Sólovo vám to zvlášť spieva učiteľka Cirkvi - svätá Terézia z Avily! Pred nebo a zemou vyznáva: „Nenašla som lepšieho učiteľ a ochrancu vnútorného život a pomocníka v každej potrebe, nad milého svätého Jozefa.“

Aj autorka tejto knihy môže z vlastnej skúsenosti povedať:

„Všetky kríže života ma naučil znášať svätý Jozef. A nikdy sa nestalo, aby nebol pomohol, keď som ho o to prosil. Zázračne nám kúpil dom za päť korún, keď som tieto, ako celý svoj majetok hodila do pokladnice pre chudobnejších od nás. To je on – skromný svätý Jozef. Je taký spravodlivý, že spravodlivo rieši všetko. Ja som dala všetko – päť korún. On mi dal všetko, čo sme potrebovali – dom pre desaťčlennú rodinu zadarmo!“

KVET

Litánie k svätému Jozefovi za Božiu Cirkev. Darujem niečo „posledné“ čoho sa pridŕžam druhým.

Miriam Liptovská: Celý rok so svätými.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.