Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 27,5-8, 1 Kor 15,54-58, Lk 6,39-45

Ladislav Simajchl uvádza: Keby tak na niektorej spovednici bol nápis: „Tu vyznávajte hriechy iných“ - to by bol zástup pred takou spovednicou.

Mal pravdu. Vidieť chyby druhých, ukazovať na ne prstom, to nám ide a nielen v takej spovednici.

Pán Ježiš o tom dnes hovorí v evanjeliu: Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš? Ako môžeš povedať svojmu bratovi: ‚Brat môj, dovoľ, vyberiem ti smietku, čo máš v oku,‘ keď vo svojom vlastnom oku brvno nevidíš? Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku, čo je v oku tvojho brata.

I ta najlepšia vec sa dá skaziť zlým použitím. Platí to i o Ježišových slovách. Akonáhle z nich urobíme iba morálne poučenie bez súvislosti so spásou, bez súvislosti s Božím kráľovstvom, ktoré pre nás v Ježišovi prišlo, spreneverujeme sa jeho posolstvu a evanjelium zneužívame na nástroj k trápeniu ľudí.

V oboch prípadoch robíme niečo iné, než čo Ježiš chcel a sám robil. Je treba dôsledne chápať všetky Ježišove náročné slova aby sme poznali a zaradovali sa tak z Božej dobroty. Jeho slova sú nástroj pre naše vylepšovanie, nikdy z nich nemá byť nástroj k súdeniu „tých druhých".

Je vlastne málo ľudí, ktorí ani trochu nikoho nevedú a neučia – pokiaľ sú vôbec nejakí. I keď nie sme ani učitelia, ani vychovávatelia, ani katechétmi, každý z nás nejako pôsobí a pôsobiť chce na svojich susedov, príbuzných, spolupracovníkov. Rád by občas niečomu priučil alebo im pomohol k polepšení.

A čo úloha rodičov a prarodičov! Koľko z nich hovorí, ako radi by svojich potomkov priviedli k viere, ale oni nechcú, koľko z nich sa snaží viesť svojich milých a blízkych naozaj najlepšiemu. Ale teraz príde nepríjemná otázka Pána Ježiša: „Môže viesť slepý slepého? Nepadnú obaja do jamy?

Nie je treba ponáhľať sa s odpoveďou ani kladnou, ani zápornou. Pridajme si skôr inú otázku: čo a kde sme sa od Ježiša Krista naučili a ako sa od neho učíme teraz - v posledných rokoch, týždňoch, dňoch. Počúvajme, prosím, presne: otázka neznie, čo sme sa o ňom naučili, ale znie, čo a ako som sa naučil od neho a čo a ako sa od neho učím! Som predsa kresťan, Ježišov učeník - tak ta otázka je oprávnená. A možno aj nepríjemná. Pretože človek môže mať s pribúdajúcimi rokmi silnejší a silnejší pocit, že toho vie až dosť, že sa toho v živote veľa naučil. A problém nie je v ňom, ale len a len v tých druhých: v deťoch, ktoré nechcú poslúchať, v dospelých deťoch, ktoré si vedú život po svojom, v novinách, televízii, vláde...

Je množstvo všelijakých problémov a ťažkostí, dôležité je, či a ako sa ich učíme s Ježišom zvládať. Ak sa neučíme od neho trpezlivým rozjímaním Božieho slova a trpezlivým chápaním vlastného života v jeho svetle, ak sa neučíme od neho v modlitbe a v spoločenstve cirkvi, nemôžeme toho mnoho vedieť, i keby sme mali seba väčšie životné skúsenosti.

Je to tvrdé povedať o niekom, že je slepý a vedie seba i druhých do jamy a to o nikom druhom hovoriť nemáme a nemusíme. Ale mohlo by to platiť o nás - a to by bola úplná tragédia. Bez veľkých gest sa pokúsme o toto: učiť sa od Ježiša. Poctivo a denne. Budeme nielen šťastnejší, ale i užitočnejší, aj pokojnejší.

Turzovka, 27.2.2022

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2053-8-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.