Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 60,1-6, Ef 3,2-3 a. 5-6, Mt 2,1-12

Cirkev nám v modlitbe breviára na meditáciu pre dnešný deň ponúka tento text:

 Z Rečí svätého pápeža Leva Veľkého (Pán oznámil svoju spásu po celom svete)

Božia milosrdná prozreteľnosť sa rozhodla, že v plnosti času príde hynúcemu svetu na pomoc, a vopred rozhodla, že zachráni všetky národy v Kristovi.

Až raz jeden z nich, blahoslavený Abrahám, dostal prisľúbenie, že bude mať nespočetné potomstvo, ktoré sa nezrodí z telesného semena, ale z plodivej sily viery. Bolo prirovnané k množstvu hviezd, aby sa od otca všetkých národov očakávalo nie pozemské, ale nebeské pokolenie.

Nech vstúpia, nech vstúpia do rodiny patriarchov všetky národy a ako synovia prisľúbenia nech prijmú v Abrahámovom potomstve požehnanie, ktoré jeho synovia podľa tela odmietajú. Nech sa v troch mudrcoch klaňajú všetky národy Pôvodcovi vesmíru a Boh nech je známy nielen v Judei, ale na celom svete, aby všade „v Izraeli bolo jeho meno veľké“ (porov. Ž 76,2).

Milovaní, poučení o týchto tajomstvách Božej milosti oslavujme s pravou radosťou deň svojich prvotín a začiatok povolania pohanov. Vzdávajme vďaky milosrdnému Bohu, „ktorý nás urobil súcimi“, ako hovorí Apoštol, „mať účasť na podiele svätých vo svetle. On nás vytrhol z moci tmy a preniesol do kráľovstva svojho milovaného Syna“ (Kol 1,12-13); tak, ako prorokoval Izaiáš, „pohanský ľud, čo sedí vo tmách, uzrie veľké svetlo a nad tými, čo bývajú v krajine temnôt smrti, zažiari svetlo“ (Iz 9,1). A ten istý prorok hovorí o nich Pánovi: „Budú ťa vzývať národy, ktoré ťa nepoznali, národy, ktoré o tebe nevedeli, pribehnú k tebe.“ (Iz 55,5)

Tento deň „uvidel Abrahám a zaradoval sa“ (porov. Jn 8,56), keď poznal, že synovia jeho viery budú požehnaní v jeho potomkovi, v Kristovi, a keď videl, že sa pre svoju vieru stane otcom všetkých národov (porov. Rim 4,13-18). „Vzdal Bohu slávu pevne presvedčený, že Boh má moc aj splniť, čo prisľúbil.“ (Rim 4,20-21)

Dávid ospieval tento deň v žalmoch takto: „Všetky národy, ktoré si stvoril, prídu k tebe a budú sa ti klaňať, Pane, a tvoje meno oslavovať.“ (Ž 86,9) A inde: „Pán oznámil svoju spásu, pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.“ (Ž 98,2)

My vieme, že toto sa uskutočnilo vtedy, keď hviezda vyvolala troch mudrcov z ich ďalekej krajiny a priviedla ich ku Kráľovi neba i zeme, aby ho poznali a aby sa mu klaňali. A jej služba je pre nás vzorom ochoty zo všetkých síl slúžiť tej milosti, ktorá volá všetkých ku Kristovi.

V tomto úsilí si musíte, milovaní, vzájomne pomáhať, aby ste v Božom kráľovstve, do ktorého sa vchádza pravou vierou a dobrými skutkami, žiarili ako synovia svetla: skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý s Bohom Otcom a s Duchom Svätým žije a kraľuje po všetky veky vekov. Amen.

RESPONZÓRIUM

Toto je veľmi slávny deň, lebo sa zjavil Spasiteľ sveta; jeho predpovedali proroci, klaňali sa mu anjeli. * Mudrci uvideli jeho hviezdu, zaradovali sa a dali mu dary.

Posvätný deň nám zažiaril: poďte, národy, a klaňajte sa Pánovi. * Mudrci uvideli jeho hviezdu, zaradovali sa a dali mu dary.

Modlime sa

Bože, ty si dnešného dňa svetlom hviezdy zjavil svojho Syna národom; aj my sme ťa už spoznali svetlom viery a prosíme, priveď nás láskavo k sebe, aby sme vo večnej blaženosti mohli hľadieť na tvoju velebu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.