Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 24,1-4.12-16, Ef 1, 3-6. 15-18, Jn 1,1-18

Snáď najkrajšie svieti Mesiac keď napadne sneh.

Je vtedy aj zvláštna nálada, vŕzgajúci sneh pod nohami, okolo všetko biele a jasné. Raz keď sme v takúto noc pozerali Mesiac, otec nás prekvapil a povedal, že to nesvieti Mesiac, on iba odráža svetlo Slnka. Mesiac, ako všetci vieme, nie je zdroj svetla, on je tmavý, iba sprostredkováva svetlo. Mesiac nie je práve svetlo! Odráža svetlo Slnka.

Dne sme počuli: Bol človek, ktorého poslal Boh, volal sa Ján. Prišiel ako svedok vydať svedectvo o svetle, aby skrze neho všetci uverili. On sám nebol svetlo, prišiel iba vydať svedectvo o svetle.

Ján iba sprostredkovával svetlo predchádzajúcich prorokov a zjavení Boha v Starom zákone. O nikom z nich nemožno povedať, čo povedal sv. Ján o Ježišovi: Pravé Svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet.

Prečo Ján nazýva Ježiša Svetlom? Preto, lebo ak by Ježiš nebol prišiel na svet, ľudia by žili v dvojakej tme.

  1. intelektuálnej
  2. morálnej

      1. Ľudia mali o Bohu iba nejasné, až mylné predstavy. Mysleli si, že bohovia sa navzájom zabíjajú, závidia si, jedia, pijú a smilnia. Viď rôzne mytológie! A je to tak aj teraz! Čo všetko je bohom pre človeka. Evanjelista Ján vysvetľuje, že Ježiš priniesol pravý obraz Boha: Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený Boh, ktorý je v lone Otca, ten o ňom priniesol zvesť. Bol to Ježiš, ktorý ľudstvu oznámil, že Boh existuje ako Láska v troch osobách a že Otec, Syn a Duch Sv. sa vzájomne večne milujú.

     2. A Ježiš ľuďom oznámil, že tento Boh neexistuje len ako Láska sama pre seba, ale chce, aby každý človek bol napojený na Božiu Lásku. A on Ježiš, je Otcom poslaný ako jeho Syn, ako božská osoba, aby ukázal svetu ako Boh miluje ľudí. Ľudia si nikdy nemohli predstaviť, že Boh môže až tak milovať človeka, že sa dá z lásky k nemu pribiť na kríž. Ľudia si do Kristovho narodenie mysleli, že ich bratom alebo sestrou je len ten, kto má rovnakú krv. Bol to Ježiš, ktorý ľuďom povedal, že všetci sú navzájom bratia, lebo majú jedného Otca a majú sa navzájom milovať. A že títo všetci, ktorí milujú Boha a milujú sa navzájom sa raz stretnú v nebi, aby žili večne v dokonalej láske v blízkosti Boha Otca i Syna i Ducha Svätého.

Ježiš je tým svetlom, ktoré povznieslo ľudstvo po stránke intelektuálnej i morálnej. Lenže, čo sme dnes počuli v evanjeliu a čo je skutočnosťou aj doteraz? Evanjelista konštatuje: Bol na svete a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal. Prišiel do svojho vlastného, a vlastní ho neprijali. Našťastie nie všetci boli odmietaví voči Ježišovi – Svetlu! Keď sa Slovo telom stalo a prebývalo medzi nami, mnohí uvideli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy a nechali sa osvietiť. Z jeho plnosti sme my všetci dostali milosť za milosťou.

V Ježišovom svetle by sme mali žiť aj my. Ako? Pomôžme si analógiou! Možno sme všetci zažili situáciu, keď naši rodičia slávili nejaké životné jubileum. Vtedy sa väčšinou schádzajú deti zo všetkých kútov sveta, aby rodičom blahoželali. A príde napríklad dcéra a matke podá ruku a pobozká ju a matka je dojatá. Ale nie je dojatá len z toho, že ju dcéra pobozkala, ale predovšetkým preto, že si môže sama pre seba povedať: Moja dcéra žije tak, ako som ju vychovala. Moje úsilie nebolo zbytočné. Moja dcéra žije vo „svetle”. To zohrieva srdce matky.

A príde napríklad syn a podá ruku otcovi a objíme ho. A otec sa neteší len z toho objatia, ale predovšetkým z toho, že v synovi vidí seba, že dokázal v živote čestne obstáť. Že žije vo „svetle”.

A príde napríklad druhá dcéra a tiež matku pobozká. Matka sa však musí nasilu usmievať a nasilu radovať. Jej srdce však plače. Vie, že jej dcéra nežije pekne, že žije s cudzím mužom, že sa už nemodlí, že túži len po rodičovských peniazoch. Že žije v „tme”.

A príde napríklad druhý syn a tiež objíme otca a otec sa v duchu pýta: Toto je môj syn? Táto ruina? Veď som ho mal tak rád a dúfal, že to z detí najviac dotiahne. On je však prepitý, alebo mamonár, bez zmyslu života. On žije v „tme”.

Áno, navonok môže všetko dobre dopadnúť. Oslava sa môže vydariť. Všetci sa navonok ovládajú. Rodičia nechcú deťom pokaziť náladu. V skutočnosti sa polovica srdca rodičov teší z detí „svetla” a druha polovica trpí z detí „tmy”.

A to ich srdce v niektorých prípadoch najviac plače preto, lebo im neodovzdali pravé svetlo – Ježiša. Možno im dali iba „svoje svetlo“. Boli im zlým príkladom.

V čom nás Pán Ježiš obohatil? Badáme, že cez tieto sviatky nám je Ježiš bližší, že nás v niečom osvietil, aby sme aj my boli svetlom pre iných?

Najkrajšie bude ak mu povieme: Žijeme tak, ako si to ty želáš. Žijeme v tvojom svetle.

Turzovka, Dlhá, 2.1.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/86-2-nede-a-po-narodeni-pana

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/87-2-nedela-po-narodeni-pana - deti

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/645-2-nedela-po-narodeni-pana-vigilia

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2425-2-nedela-po-narodeni-pana-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2839-2-nedela-po-narodeni-pana-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.