Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dt 6,2 – 6, Hebr 7, 23-28, Mk 12, 28b – 34

Dialóg o najväčšom z prikázaní je posledným z trojice rozhovorov, ktoré s Ježišom vedú predstavitelia troch hlavných mienkotvorných skupín židovského národa.

Najskôr farizeji a herodiáni kladú Ježišovi zákernú otázku o platení daní cisárovi (viď Mk 12,13-17). Potom sa saduceji ako odporcovia viery v zmŕtvychvstanie pokúšajú svojou otázkou dokázať domnelú absurdnosť života po smrti (Mk 12,18-27).

Na záver tohto defilé prichádza jeden zo zákonníkov a pýta sa Ježiša, ktoré prikázanie je prvé zo všetkých. Každý z troch rozhovorov sa začína tým, že Ježišovi ktosi kladie otázku a on má na ňu odpovedať. V istom momente sa však role zamieňajú. Pánom situácie sa stáva Ježiš a adresátmi otázok tí, ktorí ho chceli skúšať. Aj v poslednom dialógu je jednoznačným pánom situácie Ježiš. On je tým, kto stanovuje kritériá správnosti odpovedí. Teraz ale nereaguje na otázku otázkou.

Posledný z rozhovorov – ten dnešný – sa totiž nesie v inom duchu než tie dva predchádzajúce. Tento znalec zákona sa neobracia na Ježiša s provokáciou. Jeho otázka prezrádza úprimnú túžbu po pravde. Ježiš nechce umlčať všetky ľudské otázky ani zahnať niekam do kúta všetkých, ktorí sa odvážia o niečom pochybovať. Zoči-voči Ježišovmu slovu však nutne utíchajú všetky jalové špekulácie samoľúbych pseudointelektuálov a dostávajú priestor otázky, ktoré naozaj pátrajú po pravde.

Zdá sa, že okrem toho jedného zákonníka ostatní účastníci troch rozhovorov s Ježišom takýchto otázok (ešte) neboli schopní. Evanjelista totiž konštatuje, že už nik sa neodvážil Ježiša vypytovať. A čo my? Tiež spolu s nimi rozpačito mlčíme, alebo Ježišovi otvorene predkladáme svoje otázky v istote, že on sám bude tou najlepšou odpoveďou?

www.paulinky.cz

Pozrite tiež: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1913-31-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.