Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 2,18-24, Žid 2,9-11, Mk 10,2-16

Z evanjelia sa nedozvieme, ako farizeji prijali Ježišovu odpoveď na otázku o možnosti prepustenia manželky.

V iných podobných situáciách zvyknú evanjelisti uviesť aspoň krátku poznámku o ich údive (viď Mk 12,13.34) alebo o ich rozhodnutí zbaviť sa ho (viď Mk 3,6). Tu však Ježišova odpoveď vyznieva zdanlivo do prázdna. Len učeníci žiadajú o dodatočné vysvetlenie. Krátky rozhovor medzi farizejmi a Ježišom nasvedčuje skôr tomu, že postoj farizejov k rozvodu sa ani o vlas nezmenil. Ježišovu odpoveď ani trochu nepochopili, lebo ju pochopiť vôbec nechceli. Farizeji a Ježiš sa zdanlivo rozprávajú o tej istej veci, v skutočnosti však každý z nich hovorí o niečom inom.

Farizejov zaujíma, či je dovolené prepustiť manželku. Ježiš podniká prvý pokus o zmenu ich mentality a pýta sa na Mojžišovo prikázanie. Farizeji akoby toto slovo nepočuli a vo svojej odpovedi zas melú len o dovolení. Tu Ježiš poukazuje na chybu v ich interpretácii: „Pre tvrdosť vášho srdca vám napísal toto prikázanie.“ Mojžišovo ustanovenie o prepustení manželky totiž neslúži ako povolenie k rozvodu manželstva. Cieľom Mojžišovho predpisu je zabezpečiť žene, ktorej sa muž chce zbaviť, aspoň minimum právnej ochrany v podobe priepustného listu. Ďalšiu reakciu farizejov evanjelista už neuvádza. Ježišove doplňujúce vysvetlenie však vypovedá jednoznačne o tom, že žiadne dovolenie k rozvodu vôbec neexistuje. Len tvrdé ľudské srdcia hľadajú cesty k uskutočneniu svojich sebeckých zámerov a vidia dovolenia tam, kde ide o prikázania k ochrane bezbranného, ktorý je ich tvrdosti vystavený.

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/557-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/558-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-deti

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1884-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.