Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nm 11,25-29, Jak 5,1-6 , Mk 9,38-43.45.47-48

Minulú nedeľu sme videli, že aj Ježišovi učeníci potrebujú uzdravenie z hluchoty a nemoty (Mk 9, 30-37).

Dnes máme možnosť sledovať, ako proces uzdravovania ešte pokračuje. Učeníci sa už pred Ježišom neskrývajú do zanovitého mlčania (nemota), ale rozprávajú mu o tom, čo prežívajú. Nie sú nevšímaví k Ježišovej starostlivosti o druhých (hluchota), ale prejavujú aj vlastnú iniciatívu. Potrebujú však, aby Ježiš uzdravil ešte ich zrak.

Z toho, ako sa Ján obracia na Ježiša, môžeme vypozorovať, že učeníci sú pozorní a všímaví. (Ján povedal Ježišovi: „Učiteľ, videli sme kohosi, ako v tvojom mene vyháňa zlých duchov.“) Učeníci vidia, čo sa deje okolo nich. Nevidia však správne. Ich videnie reality je podobné, ako tomu bolo v prípade slepca z Betsaidy, ktorému ľudia pripadali, „akoby stromy chodili“ (viď Mk 8,24). Svojimi fyzickými očami síce vidia kohosi, ale ich duchovný zrak je zatiaľ zaslepený akýmsi skupinovým egoizmom: „Nechodí s nami!“ Pozorujú, že tento človek vyháňa zlých duchov, ale nie sú ešte schopní vidieť dobro. Vidia iba izolovanú činnosť, ktorá presahuje pomyselné hranice, ktoré stanovili oni sami. A tak sú „naštartovaní“ na kynoženie domnelého zla. Ježiš sa im opäť trpezlivo venuje, vysvetľuje, čo treba a uzdravuje...

Zdá sa, že v slovách, ktorými sa Ján obrátil na Ježiša, by sme mohli vnímať určitú formu modlitby: „Učiteľ, videli sme...“ Naozaj, je to modlitba, ktorú sa nutne potrebujeme naučiť. Každý deň potrebujeme rozprávať Ježišovi o tom, čo sme videli, čo sme podnikli a čomu sme bránili... a tak ho prosiť, aby stále uzdravoval náš zrak (ale i tie bolesti, ktoré sme videli, či dokonca spôsobili).

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/366-26-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1876-26-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.