Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Am 7,12-15, Ef 1.3-14, Mk 6,7-13

Každý z nás má vo svojom živote určité poverenie - poslanie, ktoré ho zaväzuje a voči ktorému je zodpovedný.

Či už v rodine, v zamestnaní alebo na inom mieste.

 V dnešnom evanjeliu sme tiež počuli o poslaní. Ježiš si zvoláva dvanástich a posiela ich po dvoch ohlasovať evanjelium. Posiela ich svedčiť o ňom.

 Prečo Ježiš posiela učeníkov po dvoch? Nie preto, aby im nebolo smutno. Ale preto, lebo v starobylej židovskej praxi (podľa vtedajšieho myslenia) bolo uzákonené, že svedectvo je iba vtedy vierohodné, keď je vyslovené z úst aspoň dvoch svedkov. Výpoveď jedného nebola zárukou pravdy. Pravda musela byť dosvedčená dvoma. Preto každý dostáva spoločníka, ktorí má byť zárukou hlásanej pravdy a oporou v ťažkostiach. Učeníci nejdú sami za seba, ale pre to, aby dosvedčili pravdu o Bohu a jeho vzťahu k nám, ktorú Ježiš slovom i skutkom hlásal.

  Ježiš nám tiež hovorí: „Kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.“ Teda ohlasovatelia môžu prežívať Ježišovu prítomnosť jeden v druhom. On uprednostňuje hlásanie viery v spoločenstve s druhými. Tam sa môže preukazovať služba a dokazovať láska – len v kontakte s druhým človekom.

 Aby bol Kristus i dnes poznaný, musí byť ohlasovaný. A má kresťan, ktorý nie je biskupom, kňazom či diakonom, kvalifikáciu ohlasovať Kristovu blahozvesť? Určite má (áno má). Pretože každý pokrstený má účasť na všeobecnom Kristovom kráľovskom, prorockom a kňazskom úrade. Vo sviatosti krstu sa totiž stal nielen božím dieťaťom, ale aj učeníkom Ježiša Krista a členom Cirkvi, Božej rodiny. Vo sviatosti Birmovania zasa kresťan prijal ešte plnšie záväzok a poslanie brániť učenie Krista a hlásať ho ďalej. Dary Ducha Svätého ho k tomu uschopňujú. A preto by bolo nebezpečné žiť v domnení, že sa činnosť ohlasovania týka iných a nie mňa. Každý je totiž osobne zodpovedný za povolanie žiť „v Kristovi“ a „z Krista“ a má naň adekvátne odpovedať svojím životom. Každý kresťan je svojou podstatou ohlasovateľ (misionár).

  Sv. Pavol hovorí:“ Ako máme v jednom tele, mnoho údov, ale všetky údy nekonajú tú istú činnosť, tak aj my mnohí sme jedno telo v Kristovi a jednotlivo sme si navzájom údmi.“ (Rim 12,4) Ježiš Kristus je telo a my sme jeho údy, ruky, ktorými on koná zázraky, uzdravuje chorých, vyháňa zlých duchov našimi ústami. Každý z nás dostal nejaký dar – charizmu, milosť. Tie sú rozličné. Majú slúžiť dobru celého spoločenstva. Apoštol Pavol hovorí, že sa stal služobníkom Krista do tej miery, že sa z jeho príkazu stal otrokom tých, ktorým prináša svoje posolstvo. Celú svoju službu evanjelia zacielil na prospech svojich poslucháčov. Nehlásal evanjelium pre svoju slávu, ale pre slávu Krista.

Uvedomujete si toto svoje vznešené poslanie a súčasne i povinnosť? Myslím, že áno!

  Pápež Pavol VI. vo svojom apoštolskom povzbudení nazvanom EVANGELIUM NUNTIANDI - o hlásaní evanjelia hovorí, že malé spoločenstvá veriacich, najmä mládeže sú nádejou Cirkvi. Sú šťastím a nádejou pre Cirkev a svet. Aj vy, milí mladí priatelia a deti, vydávate svedectvo ľuďom neveriacim a slabým vo viere spievaním duchovných piesní, hrou, vzájomnou láskou, vašou živou radosťou . . . Hlásate Ježiša, radostnú zvesť – okolo seba…pomáhate iným k viere a k pravej radosti zo života.

Drahí bratia a sestry! Milí mladí priatelia! Naša viera v Ježiša, kresťanský život sa neprejavuje len jednu hodinu v kostole, ale aj ďalších 23 hodín, keď vyjdeme z neho. Aby sme mali k tomu odvahu aj naďalej, vyprosujme si v tejto sv. omši od Ježiša, ktorý nás posiela o ŇOM SVEDČIŤ, dostatok sily a požehnania. Lebo On povedal: „Bezo mňa nemôžete nič urobiť:“

 Stanislav Duník

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/453-15-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1791-15-nedela-v-cezrocnom-obdobi-5




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.