Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 9,26-31, 1 Jn 3,18-24, Ján 15,1-8

Naši miništranti majú na nástenke modlitbu pred i po sv. omši.

Teraz vo veľkonočnom čase tam majú prosbu, aby sa zbavili sebestačnosti. Pýtal som sa ich ako to chápu. Zdá sa, že to veľmi dobre pochopili, že nejde o to, aby sa spoliehali na iných vo veciach, ktoré môžu urobiť sami, ale o niečo iné.

A domnievam sa, že práve toto nám vysvetľuje Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu, kde sme počuli: Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobiť. A dokresľuje to: Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne.

Hovoriť o tom, že bez Ježiša, bez toho aby sme mu patrili, sme stratení, sa zdá byť dnes nepopulárne až neúnosné. Ľudia chcú byť samostatní, nezávislí.

Pánu Ježišovi však nejde o popularitu, ale o pravdu. A predkladá ju celkom otvorene: Ak niekto neostane vo mne, vyhodia ho von ako ratolesť a uschne. Potom ich pozbierajú, hodia ich do ohňa a zhoria.

Smrti sa väčšinou bojíme a nechceme o nej počuť. Nepripúšťame si ju. Ale nie je nakoniec treba ísť vždy tak ďaleko. Už život bez odpustenia, bez nájdenia Božej lásky, je životom, ktorý je ukrátený, je v ňom príliš mnoho strachu, výčitiek, beznádeje. Je dobré nevysvetľovať skutočnosti spásy a zatratenia ako skutočnosti „odmeny a trestu“, ale ako výsledok životnej orientácie. Ten, kto je pripojený ku Kristovi, je pre Boha a teda pre večnú budúcnosť „použiteľný“, jeho život pokračuje a rozvíja sa. Ten, kto k nemu nie je ani pripojený vierou, ani spôsobom života, totiž životom podľa svedomia, v nezištnej láske pre druhých, nie je vo večnosti použiteľný, nechce a nemôže tam byť, preto je z Viniča života, ktorým je Kristus, odrezaný.

Nebuďme sebestační na ceste k záchrane. Obráťme sa na Pána Ježiša. Odkazuje nám: Ak ostanete vo mne a moje slová ostanú vo vás, proste, o čo chcete, a splní sa vám to. Určite to, že sa staneme Ježišovými učeníkmi, svojim životom budeme oslavovať Boha a budeme prinášať veľa ovocia – dokonca pre celú večnosť.

Turzovka, 2.5.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/337-5-velkonocna-nedela-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1712-5-velkonocna-nedela-4




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.