Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 3,13-15.17-19, 1 Jn 2,1-5a, Lk 24,35-48

Evanjelium tretej veľkonočnej nedele (roku B) začína tým, ako dvaja učeníci, (ktorí sa práve vrátili z Emauz), rozprávajú o svojom stretnutí so vzkrieseným Kristom.

Je zaujímavé prečítať si k tomu aj niekoľko predchádzajúcich veršov, ktoré v liturgii nezaznievajú. Tam sa totiž dozvedáme, že „emauzskí“ učeníci nerozprávajú o svojej skúsenosti niekomu, kto o Ježišovom zmŕtvychvstaní počuje prvýkrát, ale „Jedenástim a iným“, ktorí tiež výslovne potvrdzujú pravdu o tom, že Ježiš žije: „Pán naozaj vstal z mŕtvych a zjavil sa Šimonovi.“ Preto sa nám môže zdať dosť zvláštne, že keď uprostred nich zastane sám Ježiš, všetci svorne podľahnú zmätku a strachu a myslia si, že vidia ducha.

Nie je ale spravodlivé obviňovať ich z výnimočne vysokého stupňa natvrdlosti. Nám sa totiž nezriedka stáva to isté. Aj my sme schopní svorne vyznávať vieru v zmŕtvychvstalého Krista, či dokonca obdivuhodne citovať všetko, čo je o ňom napísané v Mojžišovom zákone, u Prorokov a v Žalmoch a vzápätí panikáriť, ak sa náhodou v našom živote Ježiš objaví takým spôsobom, ako sme ho nečakali.

Potiaľto je teda naša situácia a situácia tých z evanjelia veľmi podobná. Dosť výrazný rozdiel (medzi nimi a nami) však nastáva, keď Ježiš vyzýva svojich učeníkov, aby sa ho dotkli a vlastnými rukami sa presvedčili, že naozaj má mäso a kosti, a keď dokonca pred nimi zje podaný kúsok pečenej ryby. Tu si ozaj môžeme povzdychnúť, že takúto príležitosť sme my nedostali. Avšak hoci sa o skutočnosti Ježišovho mäsa a kostí nemôžeme presvedčiť dotykom vlastných rúk, Ježišovo vzkriesené telo nie je menej reálne než vtedy v Jeruzaleme. Aj keď nemôžeme vidieť, ako si priamo pred nami pochutí na kúsku pečenej ryby, on sám nás uistil, že uňho „platí“ každý kúsok „niečoho na jedenie“, ktorý s láskou podáme niekomu zo svojich blížnych (viď Mt 25,31-45).

Samozrejme, nie je to „úplne to isté“ ako vtedy v Jeruzaleme a spôsob, ako videli Ježiša učeníci pred jeho nanebovstúpením je zásadne odlišný od spôsobu, ako Ježiša „vidíme“ my. Zmŕtvychvstalý Ježiš je však stále „úplne ten istý“ a môžeme mu s dôverou podávať čokoľvek, čo sa v našom živote odohráva (radosť z vydareného výletu, zlosť nad pokazenou písomkou, nadšenie z perspektívnych plánov, únavu z komplikovaných vzťahov s kolegami, potešenie z úprimného priateľstva, nedorozumenie v manželstve, radosť zo zdravých detí, bolesť z nepochopenia... atď.) On je skutočný tak, ako sú skutočné naše radosti a starosti, a určite nenechá „padnúť na zem“ to, čo mu podáme. Môže to však uchopiť ináč, než si predstavujeme. Práve preto, že naozaj vstal z mŕtvych a žije.

www.paulinky.cz

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.