Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 10,34a.37-43,. Kol 3,1-4, Jn 20,1-9

Iných môžeme pochopiť cez tzv. analógový most - na základe svojej skúsenosti.

Nájdeme však nejakú analógiu aby sme sa vžili sa do kože Petra a „milovaného učeníka“? Možno toto: Zažili hlboký smútok nad smrťou veľkého priateľa. Tu je však ešte niečo šokujúce: Správa o prázdnom hrobe a z toho sú zmätení. Naraz sa objavila hlboko v ich srdciach nejaká nádej, že napriek všetkému to nemusí byť koniec!

Zamyslite sa nad akýmikoľvek skúsenosťami so „vzkriesením“, ktoré by ste mohli mať vo svojom živote. Nič nenájdeme. Porozprávajte sa preto s matkou Máriou o smrti jej syna, veď teraz je nažive. Môžem požiadať o dar viery vo vzkrieseného Pána.

Vzkriesenie! Nikto ho nevidel, ale pri vzkriesení Ježiša vstáva celé stvorenie a my ľudia kráčame „v novosti života“, ako hovorí svätý Pavol. Vzkriesenie je, slovami pápeža Benedikta, vesmírnou udalosťou lásky, ktorá rozbíja smrť.

V skrytej sile vzkriesenia bojujeme žiť dobrý život v temnotách sveta - všetci sme v pôrodných bolestiach, aby sme sa stali vzkriesenými ľuďmi. Som jedným z nich. Prosím vzkrieseného Pána, aby môj život mohol byť príkladom vzkriesenia. Gerard Manley Hopkins hovorí o pohodlí vzkriesenia. Pane, nech je to pre mňa skutočne útecha, keď je život ťažký, alebo keď sa smrť blíži ku mne alebo k tým, ktorých milujem. Všetci vstaneme v Kristovi.

Benedikt XVI. napísal: „Vzkriesenie bolo ako výbuch svetla, kozmická udalosť spájajúca nebo a zem. Ale predovšetkým to bola explózia lásky. Zaviedla novú dimenziu bytia, prostredníctvom ktorej vzniká nový svet. Je to skok v histórii evolúcie a života smerom k novému budúcemu životu, k novému svetu, ktorý počnúc Kristom už kontinuálne preniká do tohto nášho sveta, transformuje ho a priťahuje ho k sebe. Vzkriesenie nás spája s Bohom a ostatnými. Ak budeme žiť týmto spôsobom, zmeníme svet“.

„Hlásame Kristovo vzkriesenie,“ hovorí pápež František, „keď jeho svetlo osvetľuje temné okamihy našej existencie a my sme schopní zdieľať ho s ostatnými; keď vieme, kedy sa máme usmievať s tými, ktorí sa usmievajú, a plakať s tými, ktorí plačú; keď sprevádzame tých, ktorí sú smutní a hrozí im strata nádeje; keď rozprávame svoje prežívanie viery tým, ktorí hľadajú zmysel a šťastie ... Potom s našim prístupom k životu, s našim svedectvom, našim životom, s našou dušou hovoríme -Ježiš vstal z mŕtvych. “

Turzovka – Vršek, 4.4.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.