Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 31,31-34, Žid 5,7-9, Jn 12,20-33

Štáb odborníkov (ekonómovia, sociológovia, politici, psychológovia, lekári, ekológovia, demografi i kňazi...) sa snaží vylepšiť tento svet a život na ňom.

Ako to vyzerá? Z pohľadu ekonómov – kríza, z pohľadu sociológov – smrť európskej kultúry, z pohľadu politikov - treba novú vládu, z pohľadu lekárov – pandémia, z pohľadu psychológov – viac stresov, psychických porúch, z pohľadu ekológov – katastrofa o pár rokov, z pohľadu demografov – vymierame, migrácia, z pohľadu kňazov – sme horší... Je to všetko ako dom z karát, všetko sa rúca.

To je pohľad všeľudský. Ako je to v našom osobnom živote! Ide to k lepšiemu. Keby aj, nakoniec je tu škrt – smrť. Východisko?

Evanjelista Marek konštatuje ako sa v Kafarnaume Ježiš utiahol modliť sa. Apoštoli išli za nim apoštoli a keď ho našli, povedali mu: "Všetci ťa hľadajú." (Mk 1:37). Dnes sme počuli: Niektorí z tých, čo sa cez sviatky prišli klaňať Bohu, boli Gréci. Pristúpili k Filipovi, ktorý bol z galilejskej Betsaidy, a prosili ho: „Pane, chceli by sme vidieť Ježiša.“ Už nie všetci, iba cudzinci. A tu sa stala chyba. A veľká. To má za následok, že odborníci, v úvode citovaní, sú takí pesimistickí. Dôvod vyjadril E. Hemigway: Príčinou všetkého zla vo svete je sebectvo. Ako sa z tejto zlej situácie dostať?

Pán Ježiš poznal človeka a preto povedal: Kto miluje svoj život stratí ho. Hovorí o potrebe premáhať sebectva. U Judáša sa to splnilo na 100 %. Rovnako, keď Peter hľadá seba, zaprie Ježiša. Preto Pán dodáva: Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu Semeno musí odumrieť, aby prinieslo ovocie. Na zrne to tak nevidíme, ale možno ste vykopali na jeseň čierny, nepoužiteľný zemiak. Zachoval sa od jari, nevypúčal (neodumrel) a tak nepriniesol život.

Ježiš nielen hovoril o obetavosti, ale obetavo aj žil: Teraz je moja duša vzrušená. Čo mám povedať? Otče, zachráň ma pred touto hodinou? Veď práve pre túto hodinu som prišiel. Otče, osláv svoje meno!“ A z neba zaznel hlas: „Už som oslávil a ešte oslávim.“ A Boha oslávil obetovaním života.

Tí čo nasledujú Ježiša, sú veľkí. Ich život je plodný a pomáhajú spoločnosti. Prečo sa napríklad po rokoch spomína Andrej Hlinka? Nik nemôže povedať, že hľadal seba. Šlo mu o národ.

Raniero Cantalamessa hovorí o žene, ktorá veľmi túži po dieťati. Je schopná nenávidieť každú ženu ktorá je v požehnanom stave. Nedokáže sa modliť: Buď vôľa tvoja..., aby si Boh nemyslel, že prijíma jeho vôľu. V jednom spoločenstve sa prehĺbi vo viere. Pomôže opustenému dieťaťu – začne žiť nie pre seba, ale pre iných. Nájde radosť zo života.

Cez sociálnu sieť ma objavil a po dlhých rokoch sa mi ozval Martin, ktorý mal tendenciu žiť ako starý mládenec, pre seba. Napísal: „Máme 4 deti z detského domova, dve v pestúnstve a dvoch chlapcov osvojených. Vy ste mi poradili aby som sa oženil. Som v manželstve šťastný, ako každý, kto sa usiluje plniť Božiu vôľu.“ No, neviem akým prínosom by bol pre spoločnosť, keby ostal starým mládencom. A neviem, či by bol šťastný.

Čo je najdôležitejšie Kristus pomôže nájsť zmysle života aj v prípade obrovskej osobnej tragédie a osobného sklamania.

V knižke Udavač (autor Flaherty), hlavný hrdina nájde šťastie až vtedy, keď sa postrelený dotacká do kostola. Tam ho spozná matka kamaráta, ktorého zradil a odpustí mu. Nikdy nie je neskoro nájsť šťastie a pokoj. Je len škoda, toľké roky žiť mimo šťastia.

Štáb odborníkov sa snaží vylepšiť tento svet a život na ňom. Nič sa nedá robiť, nie je iný recept, ako hľadať Krista.

Turzovka – Vršek, 21.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.