Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 7,4-5a.12-14a.16, Rím 4,13.16-18.22, Mt 1,16,18-21.24a

Svätý Lukáš rozpráva Ježišov príbeh z pohľadu Márie. Svätý Matúš ho rozpráva z pohľadu Jozefa. 

Je zobrazený ako obyčajný, dobrý Žid, poslušný Zákonu. Boh zasahuje do jeho života a rozbíja jeho životné očakávania. Je povolaný na novú úroveň vzťahu k manželke i Bohu.

Keď sa Mária chystala vydať za Jozefa očakávala dieťa. Jozef to zbadal a chcel ju prepustiť. Anjel Pána mu vo sne povedal, aby to neurobil. Posolstvo, ktoré mu bolo dané, bolo jedinečné a mimoriadne: dieťa v jej lone bolo počaté z Ducha Svätého. Jozef musel okamžite vycítiť, že aj on je povolaný k zvláštnemu poslaniu.

Jozef bol požiadaný, aby sa postaral o Máriu a jej dieťa, ktoré malo božské poslanie - zachrániť ľud pred jeho hriechmi. Jozef si musel uvedomiť, že aj on má na tom všetkom zvláštny podiel. A môžeme predpokladať, že s radosťou a bez váhania poslúchol. Máriu, túto úžasnú ženu, si vzal za manželku. Aká výsada!

Boh povolal Jozefa, aby opustil svoje vlastné plány a dal sa do služieb Ježiša a Márie. V evanjeliách nie je ani o oslovo viac, iba zmienka o tom, že bol spravodlivým (veľkorysým) človekom. Máriu vzal do svojho domu a ochraňoval ju i Ježiša. V Nazarete naplnil roky života vernosťou prejavovanou v bežných službách, ktoré nikdy neupútavajú zvláštnu pozornosť.

Pre Jozefa zaznelo ešte jedno dôležité poverenie: Porodí syna a dáš mu meno Ježiš; lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov.“ Dať meno dieťaťu bola výsostná výsada Izraelského muža. Ale Jozef mal privilégium dať meno Božiemu synovi.

Trávme čas v prítomnosti sv. Jozefa, v jeho spoločnosti. Rozumie našim každodenným úlohám. Nechajme ho s láskou pozerať na nás a na všetko, čo musíme urobiť. Buďme pokojní v prítomnosti toho, kto žil v prítomnosti Ježiša a Márie.

Je to potrebné aj z toho pohľadu, že nie všetky rozhodnutia, s ktorými sa v živote stretávame sú jednoznačne správnymi, či nesprávnymi. Prepustiť manželku v tom čase nebolo morálne zlé. V prípade, že snúbenica čakala dieťa s iným, to bola skoro povinnosť – mala byť kameňovaná. Jozef si vybral lepšie riešenie! Možno budeme musieť pôsobiť v morálne šedých zónach alebo v takzvaných situáciách „bez úspechu“ (kde budeme nepochopení bez ohľadu na to, čo urobíme). Musíme preniknúť do Jozefovho postoja. Modlime sa o múdrosť Ducha Svätého nasledovať sv. Jozefa: Pane, som otvorený tomu, aby som ti dovolil preniknúť do môjho života ako bol sv. Jozef. 

Turzovka – Vršek, 19.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.