Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 20,1-17., 1 Kor 1,22-25, Jn 2,13-25

Prežívame pôstny čas. Prečo je asi v pôste dnes evanjelium o vyhnaní predavačov z chrámu?

Či preto, aby sme urobili poriadok v kostole? Teraz sú navyše kostoly zatvorené.

Ide tu o niečo viac! O to, že telo je chrám našej duše. Naznačuje to tento dialóg, zaznačený evanjelistom Jánom: Ježiš im odpovedal: „Zborte tento chrám a za tri dni ho postavím.“ Židia povedali: „Štyridsaťšesť rokov stavali tento chrám a ty ho postavíš za tri dni?“ Ale on hovoril o chráme svojho tela. Ježiš hovorí o tom, že vzkriesi svoje telo, ale predtým bude umučený. Evanjelista dodal: Keď potom vstal z mŕtvych, jeho učeníci si spomenuli, že toto hovoril, a uverili Písmu i slovu, ktoré povedal Ježiš.

Ježiš išiel k sláve cez utrpenie. Hovorí sa o náročnom a bolestnom vyháňaní zla z našej duše? Je tu “PREČO?”, ktoré sa nikdy neuspokojuje. Nepozná Boh inú cestu okrem cesty utrpenia?

Prečo tento „most vzdychania” medzi nami a slávou, medzi nami a blaženosťou? Čo to bola za láska Božia, ktorá nevedela alebo nechcela ušetriť vlastného syna od bolesti?

Vo svete je nevysvetliteľné utrpenie – kto to môže poprieť?!; ale nie je prekvapujúce, že toto utrpenie takmer nikdy nevzďaľuje od Boha toho, kto skutočne trpí, ale oveľa viac tých, ktorí o bolesti debatujú od stola, filozofov či spisovateľov?

Bolesť má zmysel a týmto zmyslom nemôže byť jednoducho trest za hriechy, pretože On – milovaný Otcov Syn, človek bez hriechu – ju zakúsil až do dna. Bolesť môže byť stavebným materiálom pre večnosť. Opäť pripomínam slová básnika: Ak necháš slzy padnúť do prachu, stane sa z nich blato. Pozdvihneš ich na slnko, zažiaria ako perly.

Prečo je tu teda bolesť? Exupery: Princ sa pýta kvetu ako môže zniesť po ňom lezúce húsenice. Kvet: Musím ich zniesť aby ma obletovali motýle! A tak sa zdá, že po prvotným hriechom, si človek pokazil šťastie a uvalil na seba utrpenie. Ježiš prišiel, aby nám dal nádej. K J. P. Sartrovi na sklonku života prišli priatelia a pýtali sa ho čo by si prial. On: Chcel by som zomrieť s nádejou. Potom so smútkom v hlase dodal: „Ale nádej potrebuje pevný základ – vieru. Asi akú mal Abrahám“. K takej viere došli aj apoštoli, ktorí keď potom vstal z mŕtvych, jeho učeníci si spomenuli, že toto hovoril, a uverili Písmu i slovu, ktoré povedal Ježiš.

Turzovka - Vršek 7.3.20121 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.