Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 24,1-4.12-16, 2., Ef 1,3-6.15-18, Jn 1,1-18 

Úvaha nad 2. čítaním:

Biblisti by nad takým prirovnaním asi zalomili rukami, ale nám obyčajným smrteľníkom, ktorí si nad Božím slovom občas nevieme rady s vlastným nahluchlým srdcom, môže hymnus z prvej kapitoly Listu Efezanom tak trochu pripomínať reťazovú hru so slovami, pri ktorej každá veta začína posledným slovom vety predchádzajúcej. Asi sotva bolo zámerom autora tohto chválospevu hrať sa so slovami, a predsa sa mu podarilo obdivuhodné poetické dielo.

To, v čom spočíva čaro tejto „básne“, však nie je rým, či presne stanovený počet slabík vo veršoch. Keď sa do úryvku započúvame alebo začítame pozornejšie, zistíme, že myšlienka každého verša sa pôvabne klenie od Otca k Synovi alebo naopak, asi tak, ako sa klenú oblúky gotického stĺporadia významnej katedrály.

Pisateľ v úvode velebí Boha, ktorý je Otcom nášho Pána Ježiša Krista – začína u Otca a prechádza k Synovi. V Synovi je zas požehnanie, ktorým nás zahrnul Otec – ten Otec, ktorý si nás vyvolil v Synovi (ako uvádza ďalší verš)... a mohli by sme pokračovať ďalej – presne tak, ako keď sa s obdivom prechádzame pod veľkolepým historickým klenutím z dielne majstrov staviteľov.

Avšak starobylé gotické klenby nevzbudzujú obdiv iba svojou krásou, ale i tým, že pri svojej zdanlivej krehkosti unesú celú majestátnu stavbu. Podobne je to i s druhým čítaním druhej nedele po Narodení Pána. Bolo by nám málo platné, keby sme sa zastavili iba pri estetickej stránke, a zabudli by sme, že tieto slová odhaľujú i dôležité tajomstvo, na ktorom podivuhodne spočívajú celé dejiny spásy i celý náš život. Týmto tajomstvom je vzťah Otca a Syna v Duchu Svätom – mystérium trojjediného Boha, ktorý sa nám narodením Ježiša Krista stáva blízkym, až hmatateľným. Veď predsa všetko, čo je, povstalo z podivuhodnej lásky Otca, ktorý nás stvoril skrze Ježiša Krista, v ňom a pre neho (porov. Jn 1,3). Všetko je udržované vôľou Otca, ktorý si nás vyvolil k tomu, aby sme sa v jeho Synovi mocou Ducha múdrosti stali jeho deťmi.

Cieľom, ku ktorému smerujeme, je dedičstvo synov a dcér a jedinou cestou k tomuto dedičstvu je milovaný Syn, Ježiš Kristus. A tým, kto osvecuje oči nášho srdca, aby sme pochopili veľkosť tohto povolania je Duch múdrosti.

Preto každý, kto fakt počuje o tejto viere (nielen ušami, ale predovšetkým srdcom), nemôže inak, než neprestajne vzdávať vďaky a s láskou spomínať v modlitbách na tých, ktorí už poznali, ale i na všetkých, ktorí ešte nepoznali nádej a bohatstvo tohto povolania.

www.paulinky.cz  

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.