Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nepoškvrnené Počatie Panny Márie spočíva v tom, že Panna Mária sa počala v život svojej matky bez toho, že by bola zasiahnutá dedičným hriechom.

Túto pravdu, ktorú verila Cirkev aj predtým, pápež Pius IX. vyhlásil za článok viery 8. decembra 1854. Sviatok Nepoškvrneného Počatia Panny Márie sa slávil vo východnej Cirkvi už v 5. storočí a v zá­padnej Cirkvi sa slávi od 8.-9. storočia.

PREČO MI IMPONUJE NEPOŠKVRNENÁ?

Francúzsky spisovateľ Bernanos to povedal takto: «Je mladšia ako hriech!»

Písmo ústami Ben Sira hovorí, že je to pravda:

— Stvoriteľ vesmíru mi dal rozkaz, ten, ktorý ma stvo­ril určil miesto pre môj stan. Povedal mi: usaď sa u Božieho ľudu, vezmi si dedičstvo vo Vyvolenom národe! On ma stvoril prv, než začal čas a na večné veky budem trvať. Kto mňa poslúcha, bude istý pred nešťastím. Tí, čo so mnou pracujú, nezblúdia (Ben Sira 24).

Nepoškvrnená dedičným hriechom je protipólom Satana. Sám Boh vyhlásil, že ona so svojím Synom pošliape hlavu Hada-Satana a on bude úklady strojiť jej päte. Už vtedy prisľúbil Boh, že raz príde na svet Človek, ktorý nebude mať nič spoločného s hriechom. Bude to milostiplná Matka s budúcim Vykupiteľom. V jeho pláne bola už vtedy, keď plánoval stvorenie svetov. Za bydlisko pre ňu určil vyvolený ľud, lebo ona spolu s Vykupiteľom sa zapojí do procesu Dejín spásy.

Ale mohli by sme si položiť otázku:

Keď Boh od večnosti o nej vedel, že svojou nepoškvrnenosťou bude rozhodne čeliť Satanoví, mala najsvätejšia Panna slobodu vôle?

Bezpochybne áno! Sama nám to potvrdí pri Zvestovaní otázkou:

          Ako sa to stane?

Keby nemala slobodu vôle, nezáležalo by jej na rozli­šovaní prostriedkov.

Osobnú slobodu mala tak, ako ju mal prvý človek. Len­že kým Adam slobodu vôle zneužil v snahe «byť ako Boh», najsvätejšia Panna ju použila pre najpokornejšiu adoráciu srdca:

—         Staň sa mi podľa tvojho slova! Som len Pánova slúžka!

Týmto úkonom najhlbšej pokory zasadila Satanoví na­vždy smrteľnú ranu. Satan sa jej nikdy nezmocní! Nikdy ju nebude môcť zviesť ako Evu, lebo medzi ňou a Satanom bude vždy priepasť hlbokej pokory, za ktorú sa Satan nikdy neodváži!

Pýcha a pokora si odporujú. Oheň a voda sa nikdy nezlúčia!

Nepoškvrnená imponuje hĺbkou svojej pokory!

Prvá Žena z ľudského rodu stane sa slobodne a dobro­voľne poslednou!

«Kto je medzi vami prvý, nech je služobníkom všet­kých!»

Nepoškvrnená zároveň pritom imponuje, že je ochotnou prijímať Božiu vôľu! Veď pri tejto ponuke musela už po­čítať s vykúpením ako s niečím bolestným, a ona sa ponúka na spoluprácu!

Prejavy Satana sú pýcha a panovačnosť.

Prejavy čistých duší, ktorým Nepoškvrnená je vzorom, sú pokora a služba.

Pokora čistých duší pramení z toho istého prameňa ako u Nepoškvrnenej — z milosrdenstva Božieho! Najsvätejšia Panna si bola plne vedomá, že aj ona potrebovala spásu skrze Ježiša Krista. Táto spása bola u nej však preventívna! Preto z vďačnosti rozospievala sa v sláv­nostnom Magnifikat:

— Veľké veci mi urobil ten, ktorý je Mocný!

Tak to chápala potom i svätá Terezka, keď vyhlásila, že jej Pán už preventívne odpustil viac ako najväčšej hriešni­ci. Milosťou ju vybavil vopred tak, aby ho neurazila. Uchrá­nil ju predbežne od ťažkého pádu. Milosrdenstvo Božie voči nej bolo väčšie ako u Magdalény, ktorej Pán odpustil všetko dodatočne pre jej lásku.

Nepoškvrnená imponuje rovnako nevinným i hriešnym, silným i slabým.

Pre slabých je vzor — ako sa oprieť o Krista, ako žiť z Krista — z Eucharistie!

Pre silných ostáva Kráľovnou mučeníkov, lebo v spo­jení s ňou a Ukrižovaným, jej Synom, dokážu odolať ná­porom mučeníckej smrti.

Nepoškvrnená imponuje i nášmu veku, dvadsiatemu sto­ročiu, lebo práve naša doba začína si plnšie uvedomovať veľké posolstvo, ktoré nám dala v Lurde, keď sa predsta­vila:

— ]a som Nepoškvrnené Počatie!

  1. marec 1858 ostane zapísaný v dejinách mariánskych ctiteľov ako jedna veľká istota: «Kto mňa poslúcha, bude istý pred nešťastím. Tí, čo so mnou pracujú, nezblúdia!» (Ben Sira).

S istotou mohol teda otec Maximilián Kolbe o svojom utrpení napísať:

— Všetko sa koná skrze Máriu Nepoškvrnenú. Bez ne nik nemôže a nebude môcť byť bez hriechu a byť naplnený milosťou!

Čistá a bez hriechu počatá Svätá Panna Mária môže nás zachrániť od najväčšieho zla — od hriechu! Preto nám musí imponovať dnes i zajtra! Preto jedným srdcom a jed­nými ústami mali by sme volať na všetky strany sveta:

- Láska k Nepoškvrnenej – buď vždy v nás! Láska nepoškvrnená – buď vždy s nami.

PREDSAVZATIE

Často horeuvedný vzdych! Zbožne pobozkám medailu Nepoškvrnenej. Radšej smrť ako hriech!

Miriam Liptovská, Celý tok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.