Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 7,4-5a.12-14a.16, Rím 4,13.16-18.22, Mt 1,16,18-21.24a

Kríza otcovstva – myslím, že s touto tézou sa dá súhlasiť.

Rovnako môžeme súhlasiť, že je aj kríza materstva. A ak pripustíme, že je kríza otcovstva a materstva, rovnako musíme pripustiť, že je kríza „mužskosti“ a „ženskosti“ a tým aj rodiny a tým aj ľudstva. Vyzerá to logické, lebo je to závislé jedno od druhého. Ale to by som sa pustil na Slávnosť sv. Jozefa do veľmi širokej analýzy, ktorá sa nedá zvládnuť nielen z dôvodu časového, ale najmä nedostatočných schopnosti autora. A nakoniec to vyzerá veľmi pesimistické.

Zúžme problematiku na: Sv. Jozef ako vzor mužskosti a otcovstva.

Keď zoberiete do rúk Nábožné výlevy a staršie náboženské texty, často sa v nich objavuje pojem: Zbožné ženské pokolenie. Dôraz a zodpovednosť za výchovu deti aj spoločnosti sa kládol na ženy. A nielen v Cirkvi. Hovorilo sa: Ruka, ktorá pohýna kolísku, hýbe svetom. (Rainer Maria Rilke, *4. 12.1875 Praha - + 29. 12.1926 Švajčiarsko). Možno povedať, že náš región Kysuce sú vychovaný ženami, lebo otcovia boli na robotách. A tak je to viac-menej doteraz. Nie je to ideál. Preto aj v Cirkvi je posun. Dala do ruženca k Márii aj Jozefa: Ktorého si so svätým Jozefom... Ak sa zdôrazňovala Panna Mária, pridal sa k nej aj sv. Jozef. A je to biblické a zodpovedajúce realite (Benedikt XVI.).

Takže, Jozef vzor mužskosti a otcovstva.

Mužskosť Jozefa:

Aj keď nás od Jozefa delia dve tisícročí vieme dosť dobre analyzovať jeho chlapské postoje. Ako sa zachoval vo veľmi kritických situáciách? Asi najťažšia bola po návrate Márie od Alžbety. Skúste za vžiť do jeho situácie. Jeho snúbenica (podľa vtedajšieho práva už manželka) príde tehotná (nerád používam tento pojem – krajší je: V požehnanom stave). Jozef sa zachoval chlapský. Nespil sa, nešiel sa sťažovať kamarátom, nie je hysterický, nezbil ju – nekameňoval. Dokonca od toho ju uchránil, lebo tam mali zákon šaria. Triezvo uvažuje. Písmo konštatuje: Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť. Vyriešil to chlapsky. Ženy možno uvažujú, že by jej mal odpustiť a zobrať si ju. Jozef – chlap, jej dáva priestor. Nech si ide za tým, s ktorým má dieťa – si možno povedal, škrípajúc zubami. Každopádne zvolil dobrý postoj, veď je nazvaný spravodlivým - to je v Písme naj. pochvala

Rovnako chlapsky a už otcovsky sa zachováva ďalej. Postará sa o Dieťa, keď mu hrozí nebezpečenstvo od Herodesa. Po návrate koná tak, aby bol Ježiš uchránený. Keď vidí, že v Betleheme je to nebezpečné, ide do ústrania Nazareta.

Zaujímavá je scénka po nájdení Ježiša v chráme. Mária Matka mu povedala: „Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali!“ Odvoláva sa na autoritu otca – Jozefa. A on ho iste vychovával otcovsko-mužskou rukou. A tak to bolo u Židov. Viem, máme tendenciu vo vzťahu k Ježišovi povedať; Veď bol Boh, tak s nim Jozef nemal problémy a nemusel ho nejako zvlášť vychovávať. Blud! – Ježiš bol plne aj človekom. On vyrastal a bol vychovávaný ako človek. V inom prípade by prišiel na svet v ohnivej guli, alebo na ohnivom voze ako odišiel Eliáš. A to, že Ježiš sa správal chlapsky, ako muž, svedčí o Jozefovej dobrej (tvrdej?) výchove. Vidíme ako sa vie postaviť oponentom (farizejom), ako dokáže urobiť poriadok v chráme, ako zvláda námahy, utrpenie... To nemal od Márie. Od nej mal cit a porozumenie k chorým, trpiacim, deťom...

Potrebuje dnešná spoločnosť vzory otcovstva a mužskosti?

Odpoveď môžeme nájsť u jednej sociologičky, ktorá bola v televíznej show U Krausa). Dostala otázku, prečo je toľko neplodných párov. Otvorene povedala, že nemáme chlapov. Povedala: Viete, že najviac testosterónov sa do krvi vyplavuje rúbaním dreva. A poznáte chlapa, ktorý rúbe drevo, alebo robí nejakú riadnu fyzickú robotu? Je ich málo. A tí čo chodia do fitnesiek sú výsledkom práškov a sú zahľadení do seba. Môžu mať títo zhýčkaní metrosexuáli deti? A neviem ako nazvať tieto zoženštelé kreátury z módnych salónov. Môžu byť príťažliví pre ženy? Sú navoňavkovaní, našminkovaní, nagelovaní s náušničkami a nevedia čo sú! Čudujete sa, že mnohé ženy, ktoré nevedia tiež čo chcú, idú za moslimami? Žiaľ.

Poďme do našej reality. Vy ženy, je vás tu väčšina, máte tak radi svojich nepodarených synov, že im to až škodí. Nuž, keď matka zoberie na roky úver a platí dlhy svojmu synovi, škodí mu. Nechajte svojich mužov nech ich vyhodia a naučia sa chlapsky starať o seba. Iba potom sa postarajú o svoju rodinu.

Jeden mladík hovorí: Odvrkol som matke a skutočne nepekne som sa k nej zachoval. Zbadal to otec a povedal: „Prvý a posledný raz si sa takto zachoval. Ak sa nevieš správať k svojej matke, tak vedz, že je to moja žena. Ešte raz a viac s mi v dome neukážeš!“ A viem, že to otec myslel smrteľne vážne. A veľmi mi to pomohlo.

Alebo jedna žena hovorí: Môj syn začal mať problémy a keď bol manžel k nemu prísny, zastavala som ho. Keď to bolo stále horšie a syn sa nevedel vmestiť do kože, manžela to dožralo, postavil sa pred neho, a aj keď je už syn mocnejší, povedal mu: „Toto môžeš robiť iba cez moju mŕtvolu. Toto v rodine nestrpím". Mohol to urobiť skôr – moja poznámka.

Takže muži ešte nevymreli. Ale aj tak sa zdá, že vzor Jozefa je aktuálnejší než si myslíme.

Turzovka, 19.3.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.