Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Predstavte si, že by nám, veriacim ľuďom, nejaký inštitút pre výskum verejnej mienky položil otázku: „Myslíte si, že Boh je s vami spokojný?“

Čo by ste asi odpovedali?

Pre veriaceho Izraelitu v dobách Pána Ježiša by sa ta otázka musela vyjadriť ináč: „Myslíš si, že si pred Bohom čistý?“ Židia vtedy pomer medzi Bohom a človekom vyjadrovali pojmom „čistý“ a „nečistý“. Stačilo zachovávať obradné predpisy, aby človek bol čistý, páčil sa Bohu.

Ako je to s nami? Neostávame tiež iba pri nejakých predpisoch, príkazoch? Pýtame sa aj na to čo Boh od nás očakáva; rozhodujeme sa podľa Boha, pýtame sa čo je jeho vôľa? 

Uvedenie do čítaní:

  1. Dt 4,1-2.6-8

V prvom čítaní Mojžiš vyzýva: ľudia, rešpektujte zákony, ktoré Boh Stvoriteľ vložil do prírody i vášho srdca, ak chcete, aby sa vám dobre žilo. Ak budete konať proti Božím zákonom, zničíte prírodu i seba. 

  1. Jk 1,17-18.21b-22.27

Jakubov list z ktorého si budeme teraz čítať je zbierka katechéz, podľa ktorých boli vyučovaní tí, ktorí sa zo židovstva obracali na kresťanstvo. Neprehliadnite pekný obraz o Božom slove; je to semeno, ktoré má vyrásť v ľudský čin. 

  1. Mk 7,1-8.14-15.21-23

V evanjeliu počujeme, ako hlboko sa Pánu Ježíš protiví každá pretvárka, povrchnosť a formalizmus 

PROROCKÝ ÚRAD KRESŤANOV 

BOJ O DETÍ - to je téma dnešných dní. Bojujú o nich školy, aby mali dostatočný počet žiakov. To je aj snaha každej spoločnosti a ideológie, aby si získala detí a tým aj budúcnosť. Bez deti nie je budúcnosť.

Mnohí máte v pamätí ako o deti bojovala totalitná spoločnosť pre rokom 1989. Úplne kopírovali Cirkev, ktorá má s výchovou človeka a tým aj s budúcnosťou, tisícročné skúsenosti. Porovnajme si to: Krst – uvítanie dieťaťa. Prvé sv. prijímanie – pioniersky sľub. Birmovka – zväzáci. Sviatosť manželstva – civilné manželstvo. Pohreb – ZPOZ (Zbor pre občianske záležitosti – aspoň rečnili na pohrebe, často úplne proti kresťanskej nádeji). Komunisti napodobňovali nielen sviatosti a obrady, ale aj štruktúry. Zas pár prirovnaní: Vatikán – Kremeľ, misie – proletársky internacionalizmus, Biblia – spisy Marxa, Engelsa a Lenina. Možno by ste našli ešte viac napodobenín. Presne podľa hesla: Diabol je opica Božia. Komunisti sa napodobňovaním dostali do slepej uličky. Je to ako keby niekto hral šach a napodobňoval ťahy súpera – nedá sa vyhrať.

Cirkev sa teda u nás ubránila a možno povedať zvíťazila.

Ak je to teraz? Súčasnosť je vždy ťažšie analyzovať ako minulosť. Skôr než sa o to pokúsim pripomeňme si dnešné Božie slovo, ktoré ma k tomu inšpirovalo. V prvom čítaní sme počuli Mojžiša: Zachovávajte prikázania Pána, svojho Boha, ktoré vám ja dávam. Strážte ich a uskutočňujte!

Lebo len tak budete múdri a rozumní v očiach národov. Budú počuť o všetkých týchto prikázaniach a povedia: ‚Skutočne múdry a rozumný je tento veľký národ.‘

Veď ktorý národ je taký veľký a má bohov tak blízko, ako je nám blízko Pán, náš Boh, kedykoľvek ho vzývame?!

Jakub (2. čítanie) nám odkazuje: Boh nás zo svojej vôle zrodil slovom pravdy, aby sme boli ako prvotiny jeho stvorenia.

Tieto texty by nás teda mali držať v nádeji, že budeme múdri a rozumní v očiach národov, veď sme zrodení slovom pravdy. Lenže Pán Ježiš povedal, že synovia tohto sveta sú voči sebe navzájom predvídavejší ako synovia svetla (Lk 16,8).

Tak sa to javí aj dnes. Preto tu nemáme v kostole deti, mládež. Kto, čo nám ich zobralo, veď to sa nepodarilo ani komunistickej ideológii, ktorá padla. A nik nepredpokladal, že tak rýchlo!

Takže pokúsim sa o mini analýzu. Dnes nám nik nebráni chodiť do kostola, nik proti nám nebojuje. Je to pravda? Prvá časť je pravda – nik nám nebráni. Nebojuje proti nám? Bojuje. Rafinovane.

Sú to média. Najskôr, prečo proti nám bojujú? Sú v rukách oligarchov, ktorí chcú stále zarábať. Nezarobia na kresťanoch. Jeden to tak vyjadril: Nezarobím na sviečkach a kadidle. Dá sa zarobiť na alkohole, cigaretách, drogách... Potom nastúpi farmaceutický priemysel, ktorí ich lieči a zarába. Demoralizujú detí a mládež, aby na nich zarobili.

Ako proti nám bojujú? Veľmi rafinovane a nebadane. Dajú aj na titulnú stranu pápeža, ale o pár čísiel nájdu nejakú kauzu. V ostatných rokoch to bolo zneužívanie detí duchovnými. Čítal som štatistiku zneužívania detí v Rakúsku spred dvoch rokov. Kňazi sa podieľali 3-4 %. Omnoho viac to boli učitelia, policajti. Počuli ste, žeby tam žiadali rezignáciu ministra školstva, alebo vnútra? Počúvame vykrikovanie, aby odstúpil, kardinál, alebo dokonca pápež! Teraz bol pápež v Írsku. Bolo mi ho ľúto keď s veľkou námahou vystupoval z auta a ako starec má čeliť týmto problémom. O čom hovorili najviac aj naše média v súvislosti s jeho návštevou Írska? O zneužívaní deti. A o tom, aby odstúpil. Počuli ste o tom, aby odstúpil nejaký minister rezortu v ktorom sa mnohonásobne viac zneužívajú deti?! Počuli ste pri návšteve politikov z arabského sveta, kde zákon šaria dovoľuje zneužívanie maloletých, aby odstúpil, alebo niekoho protestovať? Podčiarkujem – nezastávam a neospravedlňujem tento problém. Keby to bol čo len jediný prípad, tak je to hrozné. Sám Pán Ježiš povedal: Tomu by bolo lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a hodili do mora, akoby mal pohoršiť jedného z týchto maličkých. (Lk 17,2, Mt 18,6, Mk 9,42)

Je to prekvapujúce, ale odchovanci Cirkvi proti nej bojuje. Ona vychovala tých, ktorí proti nej bojujú. Ona im formovala svedomie! Veď pedofília je prítomna v mnohých kultúrach ako samozrejmosť. V mnohých v podstate masovo. Viď správy o únosoch malých dievčat v mnohých kultúrach, viď sexuálne otroctvo aj od útleho veku. A nejde iba o kultúry poznačené „nánosmi" nejakého náboženstva. Sú tu aj tzv. „sekulárni osvietenci", prakticky z celého sveta to skoro až masovo praktizujú. Napríklad i na dovolenkách v rozvojových krajinách (Thajsko). V arabskom svete (islam) sa to považuje za samozrejmosť.

Povedali sme si, kto a prečo proti nám bojuje. Ešte nám chýba povedať, kto nám bráni chodiť do kostola. Kto? My sami! Jeden siedmak plače keď má ísť do kostola, lebo ho za návštevu kostola šikanujú spolužiaci. Pritom všetci chodia na náboženstvo (v našich školách je to takmer 100 %). Sú zmanipulovaní médiami. My a rodičia sme ich nedokázali vychovať. Nedali sme im sebavedomie kresťana.

Sami sme z médií prijali, že sme tmári. Napríklad chránime život a za to nás volajú spiatočníkmi a tmármi. Bojujeme za rodinu a nazývajú nás, že sme netolerantní. Sme si príčinou sami! Napríklad výsledky posledných parlamentných volieb! Volili sme tých, ktorí bránia rodiny a chránia život? Takže si nemôžme sťažovať!

Vyhnali sme deti z kostola tým, že sme ich nenaučili do kostola chodiť. Nechávame to veľkodušne na demokraciu. Keby ste deti neviedli k tomu, aby chodili do školy, ktoré by chodilo?

Aké je riešenie? Potreba vzdelávania sa vo viere. Pius XII.: Najväčším nepriateľom Cirkvi sú nevzdelaní kresťania. Vždy na začiatku školského roka som v Brezne zvolal rodičov prvoprijímajúcich deti. Pýtal som sa ich raz, koľkí chodili na náboženstvo. Z rodičov stovky deti sa prihlásili piati. Pýtal som sa ich, ako sa pripravovali na sv. prijímanie. Odpovedali, že počas dvoch sobôt sa naučili piesne, formulu spovede a sprievod. Vôbec nemali problém týždenne sa „doučovať“. Niektorým sa to tak páčilo, že ďalší rok boli animátori – pomáhali pri formovaní rodičov.

Tu tlaky proti vyučovaniu náboženstva, neboli také tvrdé, ale... Nepotrebujete náboženské vzdelanie? Koľkí čítate niečo náboženské, koľkí pozeráte duchovné programy? Porovnajte si počet Katolíckych novín vo farnosti a počet výtlačkov bulváru!

Nemám obavy o Cirkev, ale o seba. Nemajte obavy o Cirkev, ale o seba, svoje rodiny a deti!

Je tu boj o detí, tým aj o budúcnosť. Dávajme ozajstnú budúcnosť sebe, rodinám i ľuďom okolo.

Turzovka, vigília, 1.9.2018, Makov, 2.9.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.