Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Často pociťujme svoju obmedzenosť. Sú však aj také „nemožnosti“, ktoré môžeme dokázať, lebo záležia len od ochoty, alebo okolnosti. Niekto môže povedať: pred rokmi som pokladal za nemožné, aby som postavil dom, prestal fajčiť, založil si rodinu, presťahoval sa... a stálo sa.

Dnešné Božie slovo je tak isto o nemožnostiach a možnostiach. Na základe príbehu proroka Elizea i Ježiša vidíme, že Boh dokáže premeniť nemožné, na možné.

Ako využívame naše schopnosti a pomoc Božiu?

Uvedenie do čítaní:

  1. 2 Král 4, 42-44

Dnešné prvé čítanie hovorí o dôvere proroka v Božiu pomoc, o veľkosti moci Božej i o ľudskej ochote deliť sa.

  1. Ef 4,1-6

V druhom čítaní budeme počuť o tom ako väznený autor nemyslí na svoje útrapy, ale na svojich učeníkov a povzbudzuje ich.

  1. Jn 6,1-15

Boh myslí na potreby človeka. Ako často si to človek neuvedomuje a kvôli zháňaniu životných potrieb zabúda na Boha, ktorý mu to všetko dáva.

ČO SA STANE, KEĎ SA PODELÍŠ?

Človek žije v prírode a vďaka prírody. Denne potrebuje z nej množstvo veci, ktoré ho udržujú pri živote. Zatiaľ nás zem bez problémov uživí. Aspoň v našom prostredí. Nie vždy a nie všade má však človek dostatok potravín. Starozákonný človek mal s nasýtením často problémy. Preto nečudo, že rozprávanie o zázračnom nasýtení hladných sa v Biblii objavuje niekoľkokrát, od najstarších vrstiev Starého zákona cez prorokov až po evanjelia.

Hneď v druhej knihe Mojžišovej sa hovorí o manne, chlebe z neba, ktorým zachraňuje Boh Mojžiša a jeho ľudí pred hladom na púšti. Prvá kniha kráľov (17,7-16) hovorí o problémoch Eliáša s nasýtením. Podobné rozprávanie, ako Boh sýti a zachraňuje tých, ktorí mu zostanú verní, sme dnes počuli v prvom čítaní. Bolo to v dobe jeho žiaka Elizea. Čo to bolo za dobu, v ktorej žil tento prorok? Pristavme sa pri nej, môže byť pre nás poučná.

Bola to doba rozpadu izraelského kráľovstva. Izraeliti mali ešte svojho kráľa a svoju vládu - ale boli to len bábky, poslušné cudzincom. Ich kráľ odpadol od viery v Boha a jeho dvorania s ním. Klaňali sa modlám cudzincom. Ba i mnohí kňazi začali vyznávať štátnu vieru v Bála. Ti čo zostali verní Pánovi, kňazi ako aj ľud, boli prenasledovaní, väznení, vyhnaní do pustatín.

Tiež prorok Elizeus bol vyhnaný a žil v horách. Okolo neho sa tam zhromažďovali ľudia, ktorí nechceli kolaborovať s pohanskou vládou kráľa Achaza a kráľovnej Jezabely.

Do tejto doby je vsadené rozprávanie o tom, ako Boh neopustí tých, ktorí mu zostanú verní. Prišiel rok neúrody. Všade je nedostatok, ešte viac v horách. Elizeus so svojimi učeníkmi sú v koncoch, hladujú. Čakajú na žatvu, keď bude nové obilie. A konečne prichádza roľník z údolia a nesie Božiemu prorokovi dar prvotín: desať chlebov z prvých požatých snopov.

Desať chlebov - to je desať placiek, na kameni upečených. Desať placiek, to je tak pre Elizea. Ale on hovorí pomocníkovi: „Daj to ľuďom jesť!“ Ale on mu odpovedal: „Ako mám toto dať stovke chlapov?“ Elizeus povedal: „Daj to ľuďom jesť. Lebo toto hovorí Pán: ‚Najedia sa a ešte zvýši.‘“ A všetci sa nasýtili a ešte ostalo.

Vyplýva z toho i táto pravda: Kto zostane verný Bohu, ten stojí pod jeho ochranou. Nemusí sa to prejavovať len mimoriadnymi udalosťami - to je výnimka. Divom moci Božej je každá nová úroda, celá príroda, jej poriadok - ako zdôrazňoval už svätý Augustín. Boh nás denne zázračne nasycuje. Skúste si odtrhnúť jablko a pouvažovať o tom. Stvoriteľ rozmnožuje chlieb ako u Elizea, ako v evanjeliu. Vtedy priamo, teraz nepriamo cez prírodu!

Preto Bohu máme ďakovať za každý pokrm. Robí sa to aj vo svätej omši počas obetovania keď sa kňaz modlí: Dobrorečíme ti, Bože, Pane svetov, že sme z tvoje štedrosti prijali tento chlieb. Obetujeme ti ho ako plod zeme a práce ľudských rúk, aby sa nám stal chlebom života. – zvelebený Boh naveky. Hovorí, že náš chlieb je dar Božej štedrosti a tiež plod ľudskej práce. Boh dáva svoje dary, k tomu sa pridáva človek svojou pracou. Boh, Darca, zároveň chce, aby sme sa s druhými podelili. Kto z mála dáva, dvakrát dáva, pretože Boha pridáva.

Čo nám evanjelista chce povedať týmto príbehom?

- Máme pochopiť, že Ježiš nám svojimi činmi a slovami ukazuje, ako dobre to Boh Otec s nami myslí, ako bohato nás Boh stále obdarováva.

- Máme si s radosťou uvedomiť, že Boh nám chce udržať život nielen na chvíľu, nielen na čas, ale naveky.

- Máme sa učiť vidieť a rozpoznávať veľké divy Božej lásky nielen v mimoúradných udalostiach, ale vo všetkým každodenným, v každom okamžiku, ktorý prežívame.

- Máme v tom rozprávaní počuť výzvu Ježišovu: „Dajte i vy ľuďom jesť“ - a túto výzvu vzťahovať na seba: Ja, ty, každý z nás sa máme ochotne podeliť o to, čo máme.

Je to uskutočniteľné? Dá sa to tak robiť? Deliť sa? Ani si neuvedomujeme, že život je o delení sa. Delíme sa o celý vesmír. Delíme sa o Slnko, Mesiac, hviezdy, našu zem, na nej o vodu, vzduch, byt, kostol, cestu... Prečo si tak veľmi niečo privlastňujeme? To je moje! Moja záhrada? Vtáky, motýle, živočíchy sa o ňu delia, my sa často o ňu súdime... Samozrejme, máme i svoje veci, ale neľpieme príliš na nich? Zasadili sme napríklad jabloň – je naša. Ale Boh nám doprial úrodu, prečo by som sa nepodelil?

O čo teda ide v dnešnom Božom slove?

Po prvé, že Boh pomáha tým, kto mu zostanú verní - to bolo jadro rozprávanie zo Starého zákona.

Po druhé, že tam, kde sa ľudia delia o to, čo majú, Boha požehná, aby mali všetci dosť.
A po tretie - že naša nedeľná eucharistická hostina je tiež pokrmom Božej lásky, ktorá sa rozdáva a sýti všetkých.

V úvode som povedal, že zem náš uživí. Prečo zomierajú ľudia od hladu? V metodických pokynoch pre katechétu je návrh na takýto zážitok: Dajte na stôl pochutiny pre každé dieťa rovnako. Potom dajte všetky dobroty, okrem jedného dielu, iba jednému. S tou troškou nech sa podelia ostatné deti. Tým sa poukáže na nespravodlivosť rozdelenia potravín vo svete. A tak to v skutočnosti je!

 Nie je to do neba volajúci hriech nepodeliť sa, keď som chorý z nadváhy? Keby sa ľudia podelili, nik by nemusel zomierať z prejedania sa, ani od hladu.

Turzovka, vigília 28.7.2018, a Turzovka, 29.7.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.