Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Je čas dovoleniek, prázdnin. Zdá sa, ako keby nastúpil čas nervozity a zhonu. Vo vzduchu visí „hrozba“: Musím na dovolenku. Mnohí míňajú peniaze, čo horko-ťažko našetrili počas roka, niektorí sa kvôli dovolenke zadlžia; iní sú nešťastní, lebo na dovolenku nemôžu, alebo nemajú na takú ako sused, či kolega.

Je potrebná dovolenka? A aká? Naši starí otcovia nechodili na dovolenky, niekedy šli na púť a to bolo všetko. Samozrejme bola iná doba! Iba starí si pamätajú na časy, keď sa po večeroch zišli susedia na priedomí a podebatovali si. Zastavili sa na ulici a mali čas na pozdrav, popýtanie sa na kdečo. Túto, možno zdanlivú pohodu, nahradil neustály zhon a nedostatok času.

Preto platí dnešná výzva Pána Ježiša i nám: „Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.“ Máme aj „teológiu oddychu“. Na začiatku Biblie čítame: V siedmy deň Boh skončil svoje diela, ktoré urobil. A v siedmy deň odpočíval od všetkých diel, ktoré urobil. (Gn 2,2).

Stvoriteľ sa neunavil a nepotreboval oddych! Je to napísané kvôli nám. A tretie Božie prikázanie nám to práve na základe Biblie pripomína: Spomeň si, aby si deň sviatočný svätil!

Uvažujme ako oddychujeme.

 Uvedenie do čítaní: 

  1. Jer 23,1-6

V dnešnom prvom čítaní prorok hovorí o zmätku, ktorý ľudia prežívajú a spôsobujú. Píše, že Boh pošle Mesiáša - Pastiera, ktorý prinesie jednotu, pokoj a oddych. 

  1. Ef 2,13-18

Teraz si v liste Efezanom vypočujeme čo všetko musel vytrpieť Mesiáš, aby obnovil narušený pokoj a zmierenie. 

  1. Mk 6,30-34

Evanjelium nám predstavuje Pána Ježiša v roli počúvajúceho Pastiera vo vzťahu k apoštolom, ale aj starostlivého Pastiera, ktorý neúnavne učí a pomáha blúdiacim. 

SME PASTIERI I OVEČKY 

Biblia rada používa obraz pastiera a ovce. Je to samozrejme, veď to bola ich každodenná skúsenosť, každodenný obraz. V našich nedeľných evanjeliových čítaniach sa tento rok už druhý raz (4. veľkonočná nedeľa) Pán Ježiš prehlasuje za dobrého pastiera. Dnes nepriamo: Keď vystúpil a videl veľký zástup, zľutoval sa nad nimi, lebo boli ako ovce bez pastiera. A začal ich učiť mnohým veciam.

Obraz dobrého pastiera

Ako má vlastne vyzerať dobrý pastier, dobrý rodič, dobrý nadriadený, dobrý politik (tu patria všetci duchovní i svetskí predstavení)?

Dobrý pastier - musí v sebe zosobňovať predovšetkým dve vlastnosti: musí byť dobrý pán i dobrý priateľ v jednej osobe.

Dobrý priateľ, aby ovečky poznali a milovali už i jeho hlas, aby šli za ním radi a bez donucovania. K tomu patrí aj obetavosť o ktorej sme dnes čítali. Ježiš sa chcel s apoštolmi loďkou utiahnuť, aby si oddýchli, ale keď vystúpil a videl veľký zástup, zľutoval sa nad nimi...

Dobrý pán - má mať u ovečiek (zverených „podriadených“) patričnú autoritu, aby vedel rozkázať, rozhodovať.

Dnes nič pre mňa?

Nech si nik nehovorí, že to nie je nič pre mňa, pretože toto evanjelium sa zrejme týka tých, ktorý rozkazujú, plánujú, vládnu... Nie sme len tie ovce, čo sa im hovorí, čo majú robiť. Každý človek vlastne po celý život žije v dvojakej roli: v úlohe pastiera, nadriadeného - aj v úlohe ovce, podriadeného.

Každý, má pod sebou niekoho, komu môže rozkázať. Každý máme nad sebou niekoho, koho musíme poslúchať.

Dnes sa poďme učiť umeniu pastierskemu: ako rozkazovať, viesť iných. A každopádne nám to pomôže aj v sebavýchove!

Pastierska autorita

Rozhodujúca je autorita. Kto ju nemá, nikto za ním nejde, nikto ho neposlúcha. Buduje sa už spomínanou obetavosťou. Podriadený musí vidieť, že mu chceme dobro, že sa vieme obetovať. Nie je to vôbec jednoduché udržať rovnováhu medzi vyžadovaním a priateľstvom.

Spomeňme na školu: Niektorých učiteľov sme poslúchali na slovo, iného vôbec nie, i keby sa roztrhal. Mali by sme snáď ešte rozlíšiť; kto diktuje a kto vládne autoritou. Ale to vy viete: diktátora nemá nikto rád. Človeka s pravou autoritou majú radi všetci, i keď ho musia poslúchať.

Čím sa autorita kazí?

Pred časom vytlačili časopisy v mnohých zemiach článok, ktorý vypracoval kolektív odborníkov v Amerike, znepokojené správaním mládeže.

Nazvali to sarkasticky: Dvanásť rád, ako vychovať zločinca!

  1. Dávajte dieťaťu odmalička všetko, čo chce. Tak bude rásť v presvedčení, že má právo na všetko na svete.
  2. Keď dieťa hovorí škaredé slová, smejte sa tomu. Bude si myslieť, že správny chlapík tak hovorí.
  3. Nesnažte sa o žiadnu mravnú a náboženskú výchovu. Hovorte, že keď dorastie, sám si vyberie, čomu chce veriť. Vyberie si; až sa budete čudovať.
  4. Nikdy mu nič nezakazujte. Keď bude potom zatknutý pre krádež automobilu, bude presvedčený, že mu spoločnosť ubližuje.
  5. Upratujte usilovne po ňom, čo nechá povaľovať. Tak v ňom vychováte istotu, že zodpovednosť za všetko je len na druhých.
  6. Nechajte ho čítať, čo len chce. Príbor a tanier mu umyte, ale za duševnú potravu mu ponechajte kdejaké odpadky.
  7. Hádajte sa pred deťmi. Vyrastie v nich presvedčenie, že oni za nič nemôžu, za všetko sú vinní tí ostatní.
  8. Dávajte mu peniaze, koľko chce a môžete. Nech si nemusí sám privyrábať. Predsa chcete, aby vaše dieťa malo lepší život než ste mali vy! Až mu raz peniaze budú chýbať, pôjde si ich vziať násilne.
  9. Obskakujte ho stále a plňte všetky jeho priania: v oblečení, hračkách, pohodlí. Vychováte sebca, neschopného obmedziť sa k vôli druhému. Zaistíte mu tak, že sa jeho manželstvo skoro rozpadne.
  10. Vždy ho pred všetkými obhajujte: Učitelia sú proti nemu zaujatí, spolužiaci mu ubližujú. Naučí sa nevidieť a neuznať svoju chybu. Postaráte sa tak, že s ním nikto nevydrží na pracovisku ani v domácnosti.
  11. Keď z vášho dieťaťa bude ničomník, rýchle začnete rozhlasovať, že to má v povahe a v ničom si odmalička nedal povedať.
  12. Pripravte sa na boľavý a ťažký život: takto „vychované“ vaše deti sa vám oň spoľahlivo postarajú!

Včera ráno na ceste z kostola pred bráničkou bola mačka s mláďaťom. Práve ho zniesla z povaly susedkinej hospodárskej budovy. Mačka si ho tak chránila, že skákala a prskala do mňa i do psíka. Bola schopná všetkých dohrýzť a doškriabať. Starosť o potomstvo je zakódované. Ale človek má aj rozum. Pri výchove nemôže byť iba cit.

Čím sa autorita vylepšuje?

A teraz si ešte povezme aspoň to hlavné a zásadné, ako robiť správne, aby sme boli dobrými pastiermi pre tých okolo seba. Aby na nás iní dali, aby nás počúvli. Má to štyri časti, ako stôl štyri nohy:

Po prvé: Nehovor veľa, neporúčaj veľa. Kto hovorí veľa, toho nikto nepočúva. Kto rozkazuje veľa, toho nikto nepočúva. Rozkazuj čo najmenej a len to, čo naozaj musí byť.

Po druhé: Nepripusť odhováranie, vyjednávanie.

Po tretie: Dbaj na jednotu rozkazu. Čo jeden rodič zakáže, nesmie druhý dovoliť. Sám nemeň pravidlá!

Po štvrté: Sleduj plnenie. Po splnení rozkazu nezabudni vždy pochváliť.

Ak autoritu nemáš, ak ťa nikto nechce počúvať, nerozčuľuj sa na deti a na svoje okolie, ale pýtaj sa radšej: Čo ja robím zle? Kde konám proti vzoru dobrého pastiera? Nekomandujem zbytočne, nevylievam si zlé nálady? Poraď sa! Máme teda dnes v nedeľnom voľne a pohode prázdninového dňa o čom uvažovať: Som dobrou ovečkou svojho pastiera Ježiša? Som dobrým pastierom tým, čo sú slabší než ja, tým, ktorí sú na mňa odkázaní?

To dvanástoro zásad záporných a štvoro kladných ste si sotva stačili zapamätať. Sú na našej www. stránke. Nestálo by za to, opísať si ich a doma v pokoji premyslieť, alebo si ich častejšie pozerať?

Poďme sa prihlásiť k Dobrému Pastieri Ježišovi za jeho žiakov a učňov.

Turzovka, vigília 21.7.2018 a 22.7.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.