Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby

S koncom liturgického slávenia počas roka nám Cirkev predkladá Božie slovo, ktoré sa zameriava viac na budúcnosť, našu i celého ľudstva. Dnes sme vedení k zodpovednosti za seba, za naše okolie, dokonca za celé ľudstvo. Začnime teraz vo chvíľke ticha zodpovednosťou za seba. Pýtajme sa, ako využívame dary, ktoré sme dostali a ľutujme každé zanedbanie dobra.

Uvedenie do čítaní:

  1. Pr 31,10-13.19.20.30-31

Úryvok o dobrej žene, ktorý budeme počúvať, je poznačený vtedajšou spoločenskou situáciou. V mnohom je aktuálny aj pre dnešnú ženu a nielen pre ženy.

  1. 1 So 5,1-6

Svätý Pavol píše o konci sveta nie v obave a strachu, ale vedie nás k dôvere v Pána Ježiša.

  1. Mt 25,14-30

Dostali sme veľa darov od Stvoriteľa. Jeho Syn Pán Ježiš nás upozorňuje na to, ako máme s nimi hospodáriť.

 ZAKOPANÉ TALENTY

Študent mal všetky predpoklady k štúdiu: schopnosti, rodičov, ktorí ho podporovali. Bol prijatý na techniku. Dostavila sa nechuť k učeniu, lenivosť. Dnes pracuje ako pomocný robotník tam, kde mohol byť inžinierom. Zakopal svoj talent - hovorí sa o ňom.

Iný prípad: Futbalista bol nádejný talent, veľa sa od neho čakalo. Prvé úspechy mu stúpli do hlavy, prestal trénovať. Pracovať sa mu tiež nechcelo - skončil ako príživník. - Zakopal svoj talent, hovoria média.

Mal Pán Ježiš také prípady na mysli, keď rozprával dnešné podobenstvo? Mal na mysli len tých, čo majú mimoriadne nadanie? To potom my, obyčajní ľudia, by sme mohli povedať: nás sa to netýka. Lenže týka. On myslel tie talenty, čo má každý; všeľudské talenty. On myslel tie vlohy, čo robia človeka človekom.

Talenty máme aj my. Ako máme s nimi hospodáriť?

Odpoveď dáva Pán Ježiš chválou, ktorú prejavuje usilovným služobníkom: ‚Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána.‘

Pán chváli vernosť nad málom, vernosť v malom, vernosť v tisícich drobnostiach denného života. Kniha Múdrosti to vyjadruje na príklade statočnej ženy - hospodárky! Nemáme byť len kresťania sviatočného dňa. Počúvajte, aké skúsenosti s nedeľnými kresťanmi popisuje jeden z tých, ktorým hovoríme neverci:

„Doma som nebol nábožensky vychovaný, len ma pokrstili, viac nič. A snáď preto, že som o tom nič nevedel, náboženské veci ma odmala zaujímali a budili moju zvedavosť, či na tom náboženstve predsa len niečo nie je. Tušil som, že náboženstvo je nejaká sila, ktorá dáva človeku istotu, mravné princípy, dobré impulzy, tak nejako. A tak som začal chodiť v nedeľu do kostola.

Prvé dojmy boli krásne. Ľudia tam boli akýsi stíšení, sústredení, tváre ako vymydlené, rozsvietené... - Ale potom som tam uvidel jedného chlapíka z podniku. Poznám ho roky: protivný, mrznutý, sebec, hašterivec. A tu hľa; tiež tá zbožne vymydlená tvár, tak ako ostatní, všetko pohotovo odrecitoval a šiel s nimi k prijímaniu. Vtedy som bol v kostole naposledy. Na také nedeľné ilúzie nie som zvedavý, lebo so životom to nemá nič spoločného.“

Inak v nedeľu v kostole, inak vo všedný deň, inak v práci alebo doma. V nedeľu dary k rozvoju talentov prijímať, ale potom ich cez týždeň zakopať. Nie je v každom z nás kúsok toho len nedeľne zbožného kresťana?

Kto nájde ženu statočnú? Má väčšiu cenu nad perly – počuli sme dnes.

Zaujímavé, ako je Starý zákon ukotvený vo všednom živote. Nechváli sa tam, ako vedela zbožne zopnúť ruky, zbožne počúvať Božie slovo. To iste vedela tiež. Ale chválená je za to, čo robila potom, že bola verná v maličkostiach. No, v maličkostiach!? To si myslí ten, kto sa nestará o domácnosť. Je to náročná práca, najmä, ak žena chodí do práce.

Nakoniec, v čom bola svätosť Panny Márie? Čo robila? Nepochybne to, čo každá žena remeselníka z chudobných vrstiev; riadila, prala, varila, chodila po vodu, drvila na mažiari obilie, piekla chlieb, tkala, a priadla. Bola v jednom kole každodenných domácich obyčajných povinností.

Svätosť Panny Márie nespočívala v tom, že konala neobyčajné veci, ale v tom, že veci obyčajné konala neobyčajne dobre.

Majster Ladislav Záborský namaľoval obraz: Mária riadi (tak som ho ja nazval). Mária je tam na kolenách (ale s vedrom a handrou) a pri nej Ježiško tiež na kolenách – v kútiku pomáha. Pripomína mi to upozornenie mojej mamy, ktorá zdôrazňovala: Najmä v kútoch a skrytých priestoroch treba vyčistiť. Možno Majster chcel tiež zdôrazniť, že Mária učila Ježiška dôslednosti.

To učí Pán Ježiš i nás. Máme byť kresťania nielen v nedeľu v kostole, ale i doma, keď na nás doliehajú nálady i „nenálady“ vlastné i ostatných. Máme byť kresťania, keď sa pachtíme v práci, keď nás kdečo dráždi k zlosti. Náš úsmev, to je tiež jeden Bohom zverený talent.

Bieda nášho kresťanstva spočíva v rozpore medzi nedeľou a všedným dňom. Naša úloha je v tom, aby sme sa denne znovu snažili ten rozpor preklenúť, denne vnášať nedeľné talenty kresťanstva do všedného života. Pre posvätenie všedného dňa  ideme v nedeľu do kostola, preto sme tu i dnes.

Vyznajme teda svoju vieru tak živo a vrúcne, aby osvecovalo naše hospodárenie celý týždeň.

Turzovka, 18.11.2017, vigília

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.