Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zjv 7, 2-4. 9-14, 1 Jn 3, 1-3, Mt 5, 1-12a 

Uvedenie do bohoslužby:

Slávime Všetkých Svätých na oslavu známych i neznámych svätých. Tento sviatok oslavuje všetkých tých, ktorí už požívajú Nebeskú blaženosť, kým zase v nasledujúci deň, počas Sviatku všetkých verných zosnulých, si pripomíname všetkých zomrelých, ktorí ešte nedosiahli plnosť blaženosti.

Uvedenie do čítaní:

  1. Zjv 7, 2-4. 9-14

Apoštol Ján v prorockej vízii píše o tých, ktorým už neuškodí žiadne zlo, ktorí zlo a utrpenie už prekonali vďaka obetujúcemu sa Kristovi.

  1. 1 Jn 3, 1-3

V druhom čítaní apoštol Ján poukazuje na to čo sme dostali a povzbudzuje nás, aby sme toto vyznačenie rozmnožovali pre budúcu slávu.

  1. Mt 5, 1-12a

Ježišove blahoslavenstva sa ťažko chápu a ešte ťažšie žijú. Najlepšie ich však pochopíme v dnešný deň. Svätci žili blahoslavenstva a sú blahoslavení.

 

NÁBOŽENSTVO JE POZITÍVNA HODNOTA PRE ŽIVOT

Každý sviatok Katolíckej cirkvi je dňom oslavy a spomienky, ale aj odpoveďou na mnohé otázky, týkajúce sa súčasného života.

Jednou z nich je aj otázka vplyvu náboženstva a katolíckej mravouky na život jednotlivca a spoločnosti. Píše sa o nej v novinách a pretriasa sa v rozličných reláciách, hovoríte o nej doma v rodinnom kruhu: dať, či nedať dieťa na náboženstvo, žiť alebo nežiť podľa desatora, hatí viera životné plány, alebo ich podporuje, je na prospech, či na príťaž?!

Otázka je aktuálna pre rodičov, pre študentov, pre zamestnaných, pre každého.

- Na jednej strane sme svedkami mnohých výpadov proti náboženskej výchove, akoby ona zapríčiňovala všetky nedostatky a zlo, ktoré v našej spoločnosti ešte jestvujú. Je ich mnoho, najmä v každodennom živote a verejne sa o nich hovorí. Nedobrý pomer k človekovi, k spoločnosti, práci, k spoločnému vlastníctvu, k rodinnému životu, k výchove detí, atď. Nie sú zriedkavé závery, že to všetko je zvyškom náboženskej výchovy, ktorá kazila človeka a jeho vzťah k tunajšiemu životu.

- Na druhej strane, práve dnešný sviatok pripomínajúci tisíce hrdinov katolíckej cirkvi, hovorí jasnou rečou, že všetci tí, čo dôsledne riadili svoj život, podľa vôle Boha, boli vždy požehnaním pre svoje okolie i pre dobu, v ktorej žili.

Netreba veľa rečí, aby sme to dokázali. Hoc aj týmito otázkami a odpoveďami:

Boli ste niekedy, milí veriaci, či už na hodinách náboženstva, či na kázňach v kostole, či cestou náboženskej literatúry vedení k tomu, aby ste robili zle? Učilo vás náboženstvo niekedy polovičatosti, fušerstvu, nedbanlivosti, zlomyseľnosti, lumpovaniu a podobným nerestiam? Na toto nik nemôže povedať „áno"! Ktorú matku poslalo náboženstvo pred potratovú komisiu? Ktorý manželský pár povzbudený náboženskou výchovou šiel pred rozvodový súd? Ktorý chuligán vystrájal svoje výstredné kúsky na základe náboženstva? Ktorý korheľ sa spíja vedený vierou? Ktorý zlodej kradol povzbudený náboženstvom? Ktorý rodič na základe desatora bol nedbanlivý voči svojim deťom? Ktorého manžela náboženská morálka viedla k nevere? - Takto by sme mohli prejsť všetky záporné javy súčasného života a nikde by sme nenašli takého, kto by robil zlo na základe katolíckej mravouky.

Našim mravným zásadám sa vyčíta, že vychovávajú neľudí. Je to ostré slovo a vaše vlastné svedomie vám dá správnu odpoveď. Či ste sa cítili neľuďmi, keď ste žili podľa viery? Či ste sa cítili ako vyvrheli v ľudskej spoločnosti, keď vám svedomie nerobilo výčitky? Isto nikdy nie! Ak niekto má v úcte tento život, tak je to veriaca, lebo ona vie, že od toho, ako bude žiť na zemi, závisí jej večný život. Ak má niekto v úcte človeka, tak je to veriaci, lebo on v ňom vidí svojho brata vykúpeného krvou Kristovou, bez ohľadu na to, či je čierny, či žltý. Ak je niekto statočný v práci, tak to má byť veriaci, lebo pozná Boha, ktorý vidí i v skrytosti a odmeňuje i trestá spravodlivo. Veriaci chráni život, lebo vie, že je najväčším darom Božím. Dáva Bohu, čo patrí jemu a spoločnosti, čo patrí jej. Dokáže sa zriekať a obetovať v prospech vyšších záujmov, lebo vie, že u Boha nie je stratené a zabudnuté nič. Nezostáva pri prázdnych frázach, ale sa chopí činu, lebo ho jeho náboženstvo učí, že viera bez skutkov je mŕtva. Dokáže čestne pracovať, mravne žiť, dokáže sa zabávať v hraniciach slušnosti, žiť príkladne v rodine i v spoločnosti. Ovláda s pomocou Boha svoje zlé sklony a rozvíja dobré. Má radosť z toho, keď môže niečo dobré vykonať. - To je obraz veriaceho človeka, ktorý má nielen takéto meno a krstný list, ale život. On tvorí aktívneho spolutvorcu pokroku, radosti a šťastia.

Pred časom sa konal súd v Štýrskom Hradci s masovým vrahom Rojkom. Bol kresťanom, kedysi miništroval. Potom vlastnoručne zmárnil katolíckeho kňaza v ľadovej vode. Vraždil a mučil. Bol k tomu vedený vierou a kresťanskou mravoukou? Čo hovoril súd? Citujem z novín: "Adolf Hitler je viac, ako desatoro, Tretia ríša je viac ako desatoro a ty teraz dokazuj a dokáž, že to vieš, máš moc to dokázať. Tak teda dokazoval" (KŽ 43, 2, 63). Azda netreba dokazovať, že keby nebol zamenil desatoro s nacistickou morálkou, nebol by sa dostal do väzenia pre neľudskosť. Tým som chcel iba podoprieť toto: náboženstvo vychováva správny vzťah k životu a človek, ktorý sa podľa neho dôsledne riadi, ktorý si medzi Božími príkazmi nevyberá, nemôže ľudskej spoločnosti škodiť, ale je jej na osoh. Taký človek vie, čo je charakter, čo je zodpovednosť, čo je dané slovo.

Nemajte obavu, milí veriaci, z výchovy podľa náboženstva. Ona ešte nikoho nepokrútila, ale iba na nohy postavila. Z mnohých porobila statočných ľudí a vrátila ich k životu. O tom by mohli rozprávať naše spovednice. Treba však ísť do dôsledkov. Prijať Boží zákon v celej šírke a potom, s Božou pomocou, staneme sa celými ľuďmi a živým dôkazom toho, akých poriadnych ľudí vie odchovať náboženstvo. Amen.

V.S.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.