Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Dnešná bohoslužba pokračuje v ukazovaní pokojnej životnej cesty. Hovorí nám:

Človeče, nezáviď druhým, lebo sa utrápiš! Tvoja závisť ťa zničí!“

Pozrime sa preto hneď na začiatku svätej omše spýtavým pohľadom každý na seba, do svojho vnútra: Či ja nedávam miesto závistlivým a neprajníckym pocitom, myšlienkam, rečiam?

Uvedenie do čítaní:

  1. Iz 55,6-9

Prorok v dnešnom čítaní už tuší a predvída, že Mesiáš bude hlásať ľudom neobvyklé pravdy, pretože Božie nie je ľudské.

  1. Flp 1,20c-24.27a

Svätý Pavol nám teraz v liste z väzenia dá nahliadnuť do hĺbky svojho srdca, ktoré sa zmieta v protichodným prianiach.

  1. Mt 20,1-16a

Dnešné evanjelium je – podľa nás - o „nespravodlivej“ spravodlivosti Božej, ktorá je viac dobrotou. Ťažko sa s ňou zmierujeme keď je preukazovaná iným.

 

PRAJ A BUDE TI DOPRIATE!

Skoro pravidelne chodil jeden farník neskoro na svätú omšu. Kňaz mu hovoril: „Stačí vstať o päť minút skôr, a stihli by ste prísť načas“ - ale on sa smial: „Pán farár, veď Pán Ježiš predsa povedal, že poslední budú prvými! A všetkým robotníkom vo vinici dal po denári; i tým, čo prišli neskoro ako ja! Pán Boh predsa nehľadí na hodinky, ale na dobré srdce!“

- „Jaj“ - vzdychol pán farár, - „to je tak, keď si každý vysvetľuje evanjelium podľa seba, na svoje ospravedlnenie! - Podľa teba by teda stačilo prísť do kostola na záverečné požehnanie, do práce práve tak pre výplatu a prácu nechať iným.“

Nie je práve najvhodnejšie, používať evanjelia pre ospravedlnenie vlastnej pohodlnosti. To bol nesprávny výklad. Poďme sa teda radšej pozrieť na správny zmysel dnešného evanjelia. Presnejšie, aspoň na jeden odkaz: Nezáviď druhým! Praj a bude ti dopriate!

Poviete, nebolo tam o závisti, ale o spravodlivosti, či nespravodlivosti! Na prvý pohľad možno, ale prečo šomrali tí čo robili od rána. Nie preto, že sa k ním hospodár zachoval nespravodlivo. Veď im aj povedal: Nezjednal si sa so mnou za denár? Vezmi, čo je tvoje a choď! Dostali spravodlivú odmenu. Prečo boli nespokojní? Lebo závideli. Vidíte? Nemali radosť z platu, z toho, že donesú obživu pre seba a rodinu, ale šomrali a zazerali na ostatných.

Čítal som tak trochu za vlasy pritiahnuté, ale výstižné, rozprávanie o slepom človekovi, ktorý pestoval s veľkou starostlivosťou kvetiny. Od jari do jesene krásne kvitli. Potešovali okoloidúcich, keďže boli pri chodníku. (Priznám, veľmi ma vždy poteší keď idem popri jednom veľmi pekne farebne zosúladenom dome a jeho okolí.)

Zastavil sa okoloidúci na chodníku a hovorí tomu slepému: Prosím vás, prečo pestujete tie krásne kvetiny? Veď ich aj tak nevidíte!“ Slepý sa usmial: „Mám pre to hneď tri dôvody:

Najskôr - môžem sa kvetín dotýkať. Po druhé - mám rád ich vôňu. A tretí dôvod ste vy.“ - „Ako to, veď ma vôbec nepoznáte!“ - „Nepoznám, ale práve tak som si to predstavoval: Iste pôjde okolo niekto, komu moje kvetiny urobia radosť. Zastaví sa pri nich, bude so mnou o nich hovoriť, a tak budem mať radosť zasa ja.“

Áno, toto vždy platí: „Toľko radosti v živote zažiješ, koľko jej sám rozdáš druhým.“

Ten slepý mohol zatrpklo počúvať kroky ľudí na chodníku, mohol sa porovnávať a závidieť: „Prečo práve ja nevidím, prečo oni vidia?“ - Ale on sa neuzavrel do svojej temnoty, vyšiel z ňou na cestu lásky. Vyšiel robiť druhým radosť. A tak ju mal i sám.

Teraz sa možno rozpomeniete, ako to bolo s vami už v detstve keď sa vám zdalo, že braček alebo sestrička dostali väčší kúsok čokolády. Čo to robilo s vami, keď sa vám zdalo, že spolužiak dostal lepšiu známku než vy? A tak sa možno mračíte, neprajete, závidíte, že ten má lepšiu prácu, ten si postavil dom, ten to má v živote ľahšie...

Kto závidí, nevie sa radovať z radosti druhých, ten veľa radosti na svete neužije, ten sa veľmi sklame.

Závisť je ako trnie. Kto ide okolo neho, tomu driape šaty. Nič z toho nemá a škodí iným. Ozdobou tŕnia nie sú predsa švíky, ale ruže. A podobne závistlivec chce driapať dobro z iných a nič z toho nemá – iba smútok!

Pýtali sa Matky Terezy z Kalkaty, čo je to kresťanstvo. A ona povedala: „Je to dávanie. Boh tak miluje svet, že mu dal svojho Syna. Ježiš dal za ľudí svoj život. Ale ešte skôr než sa vydal na smrť, dal sa ľudom v podobe chleba života, aby nehladovali po láske. A ľudia, ktorí uveria v Ježiša, ako ja a milióny iných, sa dávajú do služby lásky druhým. Áno, kresťanstvo je radosť z dávanie.“

Dnes nám teda Pán Ježiš všetkým pripomenul, že jeho učeník - kresťan, nezávidí, je veľkorysý.

Pokúsme si to zapamätať, hoc takto: „Toľko radosti budem mať v živote (a nielen v tomo), koľko jej rozdám druhým.“

Turzovka, 24.9.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.