Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Predkladám odpovede birmovancov VI. skupiny (Animátor I. Korňanová) na otázku: 

  1. Čo znamená pre teba modlitba?
  2. Porovnaj Starý a Nový zákon (zmluvu). Základné rozdiely, v čom je posun, rozdiel – oblasť náuky, bohoslužby, morálky... (Referát) Úloha 1.

    Modlitba je rozhovor s Bohom. Je to jedna z najdôležitejších častí kresťanského života. Prečo? Pretože je potrebné sa zhovárať. Robíme to deň čo deň so svojou rodinou, priateľmi možno susedmi. Pri tom rozhovor s Bohom môže byť mnohokrát krátky a povie veľa. Jeden Otčenáš nie je taký dlhý, aby nad ním človek strávil celý deň. Aké by to bolo, keby sme sa nerozprávali s rodičmi, súrodencami alebo svojím okolím? Tak sa žiť nedá.

    Pre mňa je modlitba dôležitá, ale na ruženec často nechodím zo zdravotných dôvodov.

    Úloha 2.

    Starý Zákon- hovorí o živote židovského národa, ich zvykoch a celkovo hovorí o čase pred narodením Ježiša Krista. Z hľadiska viery mali Židia veľa zákonov, v ktorých figurovalo aj heslo: „Oko za oko, zub za zub.“

    Nový Zákon- hovorí o živote,  skutkoch a zázrakoch Ježiša Krista a o práci jeho apoštolov. Taktiež hovorí o zakladaní cirkvi. Z hľadiska viery ide o to, že Ježiš podporoval myšlienku odpúšťania, čo bolo proti židovskému: „Oko za oko, zub za zub.“ Myšlienka odpúšťania prilákala mnoho ľudí a vznikla katolícka cirkev.    

     NP 

    1. modlitba

    Modlitba je pre mňa veľmi dôležitá. Je to jedinečná možnosť ako sa pozhovárať s Bohom. Poďakovať mu i ho poprosiť o niečo.

    Na ružence nechodím kvôli škole, mam toho veľa a každé piatky sa učím. Bohužiaľ nedokážem toho viac. Zároveň prídem zo školy veľmi unavený a kopia sa mi rôzne povinnosti. Ale uvažujem o nájdení si času ešte aspoň na 1 mesačne.

     

    1. Veľmi ťažko sa mi na tuto otázku odpovedá z vlastnej hlavy ale skúsim to. Ľudia v starom zákone len uvažovali, verili v Boha ale veľa z nich neverilo-nemali dôkaz. Teraz v novom zákone, keďže je to po smrti Ježiša su viac uvedomelí a popisujú jeho život. I keď cirkev v staršej dobe nebola tou správnou cestou.... 

    Ospravedlňujem sa za stručnosť odpovedí, ale som na spomínanom lyžiarskom kurze a mam veľmi obmedzene podmienky na internet. Ďakujem za pochopenie.

    S.S.

           

    1. Modlitba pre mňa znamená spojenie s Bohom, komunikácia. Je pre mňa dôležitá, na modlitbu ruženca nechodím lebo nemám  vždy čas a mám dosť učenia a povinností. Neznamená, že keď nechodím na túto modlitbu, že som zlý kresťan alebo niečo také... Veľa vecí som zameškala v škole a mala som aj veľa hodín tak sa nedalo prísť.
    2. Neviem, chýbala som keď ste sa o tom rozprávali. Nemám použiť internet, takže Vám k tomu ani nič nenapíšem.  (Poznámka editora: Bolo vám povedané, že internet sa môže používať na obohatenie vedomosti, ale nie len odkopírovať, ale pomôcť tému spracovať. Mať svoj názor. Asi si vtedy tiež chýbala. Stará detinská výhovorka :-) Všetci - najmä z iných skupín - majú porovnanie NZ a SZ z internetu. Tým čo to mali len "natvrdo" odkopírované som to nezverejnil, iba poslal link, aby sa nevyhvárali, že to nekopírovali.)

     SJ

     

    1. Modlitba pre mňa znamená rozhovor s Bohom, pannou Máriou, duchom svätým ale aj s inými svätcami. Je to intímny rozhovor pri ktorom môžem hovoriť čo chcem - radosti aj zlosti. Modlitby ruženca som sa nezúčastňovala pretože mi nevychádzajú spoje. Je to ťažšie keď sa venujem aj iným veciam ale snažím sa dopĺňať všetko chýbajúce.

    2. Starý zákon je život pred narodením Krista a nový zákon je život počas Kristovho života. Viera bola rozdielna počas Starého a Nového zákona. V Starom zákone nebol nikto konkrétny koho mohli zabiť. Bol Boh, ktorý dával znamenia a rady ale nežil medzi ľuďmi. Takže ani ľudia nemali v čo konkrétne veriť. Avšak počas nového zákona už bola konkrétna osoba - Ježiš Kristus Nazaretsky - ktorý im vieru ukázal vo vlastných rukách. Ukazoval im, učil ich...

    Takto to vidím ja.                                                          

    VJ

     

    1 Modlitba je pre mňa rozhovor s Bohom. Pri modlitbe ho vždy prosím, chválim a ďakujem mu. Nemodlím sa len za seba, ale modlím sa aj za rodinu, kamarátov a za ľudí vo svete. Modlievam sa každé ráno i večer. Je to pre mňa, ako pre kresťana veľmi dôležité. Na niektorých ružencoch som nebola, pretože som bola buď chorá, alebo som nebola doma. Keď mám čas, tak tam idem s radosťou.

    1. Starý a Nový zákon – Starý zákon je od stvorenia Sveta až po narodenie Ježiša Krista a Nový zákon je písaný od narodenia Ježiša Krista až po jeho smrť. Starý zákon pripravoval Izraelitov na príchod Mesiáša a v Novom zákone máme napísané od evanjelistov Matúša, Lukáša, Mareka a Jána život Ježiša. Keď Ježiš hlásal, že je Boží syn, tak sa to židom veľmi nepáčilo. Avšak niektorí ľudia uverili a stali sa z nich veriaci kresťania.

    AC




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.