Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Závisť je smútok z cudzieho dobra, lebo zmenšuje jeho vlastnú slávu.

Opakom závisti je milosrdenstvo – dobroprajnosť.

Závistlivý smúti z dobra blížneho, milosrdný sa však rmúti zo zla blížneho.

Dcéry závisti sú ohováranie, osočovanie, radosť pri jeho ťažkostiach, trápenie pri úspechoch iných.

Nesvornosť pramení z márnej slávy a zo závisti.

Minule sme citovali filozofa sv. Tomáša Akvinského: „Dcéry závisti sú ohováranie, osočovanie, jasot pri protivenstvách, trápenie sa pri úspechoch iných.“

Závisť plodí pohŕdanie.

Okrem toho závisť vedie aj k pohŕdaniu inými. Obdiv je predstupňom lásky, závisť však predstupňom pohŕdania (Exupéry).

Páči sa mi táto myšlienka, lebo skutočne, skôr než začneme niekoho milovať, musíme si ho uctiť, vážiť; Exupéryho použil slovo obdivovať. Kto však závidí, miesto úcty k tomu človeku, pohŕda ním. Pritom vlastne potláča úctu k nemu, je si totiž vedomý jeho predností – ináč by mu nezávidel, keby nemal čo!

Závisť – zhubca!

Závisť a žiarlivosť môže zničiť ľuďom dobrú povesť, spôsobiť rozkol v spoločnosti, dokonca podnietiť k násiliu. Závisť zužuje okruh priateľov, ruinuje dobré snahy a spôsobuje smrť v dušiach. V knihe Jób (porov. 5, 2) čítame: „blázna zahubí hnev a závisť“. Moderná psychiatria to potvrdzuje.

Závisť stará i nová zároveň:

V Starom Grécku postavili pomník olympijskému víťazovi. Jeho sused mu strašne závidel. Zaprisahal sa, že jeho pomník zničí. Každú noc vychádzal von do tmy, robil tunel a podkopával základy sochy, aby sa zrútila. Konečne sa mu to podarilo. Socha sa skutočne zvalila, ale na neho. Ten človek zomrel ako obeť svojej vlastnej závisti.

Veľavravné!

Nabudúce: Závisť marí dobro 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.