Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Obžerstvo okráda myseľ o schopnosť čistej a jasnej kontemplácie.

Kontemplácia je sústredené premýšľanie, uvažovanie, ponorenie sa do seba.

Rozjímanie je nábožné uvažovanie, ktoré uvádza do činnosti myslenie, predstavivosť, city a túžby.

Cieľom je osvojiť si otázky viery, uvažovať o nich a porovnávať s realitou vlastného života. 

Obžerstvo je falošným útočiskom, kde hľadáme vnútorné naplnenie v prízemnej telesnosti, nie vo vyšších veciach.

Obžerstvo nielenže prekáža kontemplácii – teda vzletu ducha, ale ťahá závisláka nadol. Podstatou tohto hriechu nie je len nezriadené jedenie a mrhanie jedlom, ale v istom zmysle aj širšie poňaté nesprávne oddávanie sa nesexuálnym slastiam. Sex (smilstvo) je popisovaný ako samostatný hlavný hriech.

Pod pojem obžerstva môžeme zaradiť aj drogovú závislosť, vrátane alkoholizmu a fajčenia.

Korene už v detstve

Ako mnoho problémov, tak i obžerstvo môže mať korene v detstve. Rodičia často svoje deti v počiatkoch života utišujú cumlíkom a neskôr sladkosťami, dobrotami... Aj preto vidíme množstvo pretučnených detí.

Pokračovanie v dospelosti

V dospelosti potom zvyknú stres kompenzovať jedlom, sladkosťami, čokoládou. Horšie je, ak siahajú po poháriku, k práškom na spanie a k stále tvrdším drogám. Tu vidíme nebezpečenstvo legalizácie marihuany „pre zdravotné potreby“, dokonca pre „rekreačné potreby“.

Zľahčovanie

Človek je od Boha (u neveriacich od Prírody) obdarený rozumom a vôľou. Je preto nedôstojné človeka vyhovárať sa na zranenia z detstva, obhajovať sa a okrášľovať hriechy rôznymi odbornými pojmami. Napríklad toxikománia pochádza z dvoch gréckych slov: toxikos – smrteľný, jedovatý; mania – šialenstvo. Však to starí múdri Gréci trefne nazvali?! – Smrteľné šialenstvo. A slovom „mánia“ zľahčujeme naše slabosti. Pritom sú to šialenstvá.

Nabudúce: Obžerstvo prekáža zvíťaziť nad týmito nižšími, prízemnejšími pudmi.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.