Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Lenivec má ťažkosti so splnením predsavzatí

Pán Ježiš: Kto vytrvá dokonca bude spasený

Ani nadnárodne organizácie nemajú autoritu udržať mier

Nedodržiavanie predsavzatí, pravidiel je bludná cesta

 

Piaty prejav lenivosti - Neschopnosť vzdorovať pokušeniu.

Lenivosť patrí medzi hlavné hriechy. Nazývajú sa tak preto, lebo spôsobujú rast ďalších neresti.

Prečo neschopnosť vzdorovať pokušeniam?

Doteraz sme hovorili o tom, že lenivosť spôsobuje nechuť začať čokoľvek, čo stojí námahu; nedbalosť v zachovávaní prikázaní, poriadku, pravidiel; nestálosť v dobrom, nedodržiavanie predsavzatí. Lenivosť teda automaticky spôsobuje neschopnosť vzdorovať pokušeniam.

Čo nasleduje?

Lenivec sa stáva otupený, ľahostajný. Nie je schopný zabojovať, je mu všetko jedno… Ku všetkému je apatický. Lenivosť je ako červ na korení rastliny. Zožiera zvnútra hlavné čnosti a stáva sa základom všetkých neresti. Kde niet čnosti, tam sú hriechy. S lenivosťou ide v podstate ruka v ruke každý hriech.

Lenivosť a z toho plynúca apatia, nuda a ľahostajnosť - známky dneška

Luciano Pavarotti (1935- 2007) rozpráva:

„Mal som 40 rokov. Bol som bohatý, slávny, na vrchole popularity. Veľký úspech mi však zruinoval ducha. Dosiahol som všetko, čo sa dá, ale to vo mne vyvolávalo pocit znudenia a nechuti. V rodine som si dokonca prestal rozumieť so ženou a dcérami.

Dňa 22. decembra 1975 som sa vracal lietadlom z Ameriky do Talianska. Bol som pohrúžený do svojich myšlienok. Bola hmla. Pilot sa pokúsil o pristátie. Nepristal však presne. Keď sa lietadlo dotklo nerovného terénu, krídlo sa nachýlilo a prasklo na polovicu. Jeden z motorov vyletel ako z praku a druhý tiež odpadol. Lietadlo pokračovalo v svojom šialenom behu, strašne nadskakujúc. Keď sa kýpeť krídla dotkol zeme, lietadlo sa otočilo okolo osi a rozlomilo sa na dve časti. Vo vnútri panoval chaos. Ľudia kričali, plakali, volali o pomoc.

Tej noci, keď som bol už konečne doma pri žene a dcérach, pochopil som, aký pekný a cenný je život. Všetko sa mi zrazu stalo dôležité: popílené drevo v ohrade, psi, ktorí skákali okolo mňa, starý oblek, každý kút môjho domu. Nemohol som zažmúriť oka. Chodil som po izbách a pozeral na spiace dcéry. Nuda a apatia, ktoré ma už celé mesiace ťažili, úplne zanikli. Nasledujúcich niekoľko dní dovolenky som prežíval v eufórii dieťaťa. Pomáhal som doma robiť jasličky a počúvanie kolied ma nútilo do plaču. Začal som pri betlehemskej biede môj druhý život.“

Čo nás vytrhne z lenivosti? Tragédia, alebo sa radšej dáme na askézu?

Nabudúce šiesty prejav lenivosti: Odpor k tým, ktorí sú horliví, lebo lenivých dráždia svojou pracovitosťou, zachovávaním poriadku.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.