Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Lenivec využije ťažkosti na to, aby sa nemusel rozhýbať.

Lenivý hľadá dôvody ako niečo neurobiť, nie možnosti ako niečo urobiť.

Strach je subjektívny, negatívny pocit alebo emócia, ktorá vzniká z dôvodu blížiaceho sa konkrétneho, potencionálneho, alebo skutočného zla.

Sv. Bernard hovorí, že lenivosť je tieňom smrti.

Druhý prejav lenivosti; Nechuť začať čokoľvek, čo stojí námahu.

Hovorí sa: Dobrý začiatok, dobrý koniec. Mohli by sme spresniť; dobrý začiatok, základ dobrého konca. Ak zle začneme, nemôžme čakať dobrý koniec. Skúste stavať na zlých základoch, upiecť dobrý koláč, ak dáte doň hneď na začiatku zlú ingredienciu... Samozrejme, dobrý začiatok nemusí viesť k dobrému koncu, ak nedotiahneme vec do konca.

Ostaňme pri začiatku

Lenivý človek nemá chuť začať. A začiatky bývajú skutočne náročné. Kolega, ktorý týždenne najazdí množstvo kilometrov a zvládne hravo aj 200 km etapy, hovorí: Najťažšie je zísť do garáže k bicyklu. Potom to už ide. Ja dodávam: Najťažšie je obliecť sa do športového.

A čo ranné vstávanie?

Poznáme problém s ranným vstávaním u detí. A nielen u nich. Začiatok dňa býva stresujúci. Večer je zas problém ísť spať. Večer sa mrhá hodinami, ráno sa naháňajú sekundy.

Kde sa to láme?

Zdá sa, že pri rozhodovaní. Nielen si dať predsavzatie začať, ale ho aj realizovať. Nečudo, že starí asketickí autori jednohlasne uisťovali: Cesta do pekla je vydláždená samými dobrými predsavzatiami. Preto pomáha dať si dobré predsavzatie. Asi preto povedal Leonard Nimoy: „Logika je začiatkom múdrosti, nie jej koncom.“

Nezabúdajme, koniec dobrý, všetko dobré. Teda, aj keď sa všetko nedarí a brzdí nás nechuť, treba sa premáhať.

Nabudúce: Tretí prejav lenivosti: nedbalosť v zachovávaní prikázaní, poriadku, pravidiel




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.