Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Morálka dáva možnosť obrannej vojny.

Bez zbraní sa nedá brániť.

Dodávanie zbraní brániacemu sa môže byť morálne, morálne akceptované, ak sa urobí v súlade s podmienkami morálky.

K askéze patrí poznávanie pravdy a zaangažovanie sa za pravdu. 

Ľahostajnosť

V sobotnom Dobrom ráne na SRO (7. 10.) bol hosťom lekár resuscitátor, ktorý hovoril o tom, že na Slovensku je 64 % ľudí ochotných pomôcť v prípade kolapsu. V praxi je to však iba 20 %. Vo Švédsku 80 %. Poukazuje to na našu ľahostajnosť. Vraj je to všeobecný jav v postkomunistických krajinách. Môže to byť spôsobené tým, že mnohí sa za komunistickej totality báli verejne angažovať a tak sa utiahli do seba.

Napríklad za komunizmu boli voľby len formálne, vždy boli zvolení navrhnutí a na voľby chodili ľudia, lebo museli. Nevoliť znamenalo stať sa perzekvovaným.

Ľahostajnosť veriacich

Vidíme to aj v prejavoch viery, ktoré boli potláčané. U veriacich doteraz možno badať kvietizmus. Je to náboženskoetické učenie hlásajúce pasívny vzťah k životu a zrieknutie sa aktívnej činnosti, ľahostajnosť k dobru i zlu, zmierenie sa s každým utrpením, zmierenie sa s osudom a nechať všetko na Božiu vôľu. Je to túžba po pokojnom, ničím nerušenom živote.

Kresťanom chýba základná vlastnosť – angažovanosť.

Možno preto sa Martin Šimečka vyjadril: „Je to strašný problém, že Slováci veria v Božiu spásu.“ Nemusí sa obávať. Pozrime sa na tento „problém“ z pohľadu našej farnosti. Je v nej takmer 100 % pokrstených. V školách je prihlásených iba pár detí na etiku. Na prvé sväté prijímanie chodí drvivá väčšina detí. Väčšina je aj pobirmovaných.

Ako dopadli voľby v katolíckej farnosti?

SMER – SD 39,02 %, HLAS - SD 20,73 %, PS 10,45 %, REPUBLIKA 6,86 %, SNS 6,58 %, OĽANO A PRIATELIA 5,03, KDH 3,87 %...

Čo poviete, sú „strašný problém veriaci“?

Veriaci môžu byť pre niekoho strašným problémom. Ale nie katolíci, lebo je strašný problém, že mnohí katolíci, nie sú veriaci!




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.