Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

V prípade živelných pohrôm, alebo napadnutí agresorom chránime seba ale pomáhame aj iným

Tak ako chránime rodinu, tak chránime veľkú rodinu - národ

Učenie cirkvi: Dokedy bude jestvovať nebezpečenstvo vojny a bude chýbať kompetentná medzinárodná autorita vybavená primeranou brannou mocou, dovtedy má vláda právo na oprávnenú obranu.

Dodávanie zbraní

Na internete môžeme sledovať katechézu o dodávaní zbraní. Katechéta sa pýta: Anička, čo povieš, bol by Pán Ježiš za dodávanie zbraní na Ukrajinu? Anička: Nie. Katechéta: Vidíte, Anička to vie.

Čo keby sme sa opýtali takto: Anička, napadol by ťa zlý ujo, ktorý by mal sekeru a otec by ťa bránil. Sused by sa bál prísť na pomoc. Mohol by oteckovi podať napríklad vidly aby ťa obránil? Anička by určite povedala, že Pán Ježiš by nebol proti.

Stačí si to rozšíriť na väčšiu rodinu – štát (národ).

Nepýtajme sa však Aničky ani Dianky, ale sa pozrime na učenie Cirkvi. Minule sme hovorili, že Cirkev dáva možnosť obrannej vojny. A bez zbraní sa nedá brániť. Dnes si ešte všimneme vyjadrenie pápeža.

Pápež František o dodávkach zbrani:

„Toto je politické rozhodnutie, ktoré môže byť morálne, morálne akceptované, ak sa urobí v súlade s podmienkami morálky, ktoré sú početné, a potom o tom možno hovoriť.“

Pápež upozorňuje:

„Môže to však byť nemorálne, ak sa to robí s úmyslom väčšmi vyprovokovať vojnu alebo predávať zbrane, či zbaviť sa tých zbraní, ktoré už viac nepotrebujem. Motivácia je to, čo do veľkej miery kvalifikuje morálnosť tohto činu.“

K askéze patrí poznávanie pravdy a zaangažovanie sa za pravdu.

Nabudúce: Angažovanie sa




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.