Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Nedochvíľnosť liečime najskôr u seba

Nedochvíľnosť môže spôsobovať naša nevyrovnanosť.

Nedochvíľnosť u iných nemusíme tolerovať

V jednej štúdii som medzi vyše tridsiatimi dôsledkami vnútorného hnevu a zlosti objavil aj pojem: Prokrastinácia. Hneď ma zaujal a špekuloval som nad nim. Keďže cudzie slova sú väčšinou z latinčiny a keďže som sa ju učil už na gymnáziu napadla mi myšlienka, ktorá bola medzi tzv. živými slovami: Hodie mihi, cras tibi (Dnes mne, zajtra tebe). Táto múdra myšlienka sa vysvetľuje takto: Čo sa stalo (dnes) mne, môže sa stať (zajtra) tebe. Ja mám na to aj iné vysvetlenie, ktoré pochádza z detstva. Kamarát Ondrej bol veľký špekulant.  Pri zberaní čučoriedok vyhlásil: Budeme zbierať spoločne pre mňa a potom postupne ďalším. Z tohto pohľadu by sa dala táto myšlienka chápať takto: Dnes (robíme) pre mňa, zajtra pre teba (- teda nikdy). To je vlastne prokrastinácia.

Poďme po tomto extempore k prokrastinácii.

Prokrastinácia (z latinského pro crastinus – na zajtrajšok) je označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (na zajtra). Ide o psychickú záležitosť, na rozdiel od lenivosti, ktorá je fyzická. Tá môže mať objektívne príčiny - choroba, vyčerpanosť...

Prokrastinácia psychická záležitosť?

Ak vo svojom vnútri máme hnev, napätie, sme podráždení, to odčerpáva naše sily. Riešime iba to a na potrebné a dôležité veci nemáme čas ani energiu a preto ich odkladáme; na zajtra, alebo na nikdy. Nakoniec tá stará múdrosť: Hodie mihi, cras tibi, nebola spomenutá zbytočne. Má určité súvislosti.

Liečenie prokrastinácie?

Na internete je množstvo rôznych návodov – zdá sa, že je to hitom pre psychológov.

My vieme, že si musíme najskôr urobiť poriadok v srdci - sme predsa askéti 😊

Nabudúce: Ďalšie dôsledky hnevu




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.