Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Hnev delíme na:

Výbušný hnev

Pasívno-agresívny hnev

Vyhýbavý hnev

Diplomatický hnev

Zotrvávanie v hneve oslabuje a vedie k trvalým poruchám

Hnev je deštruktívny

Mám záhradku nad mestským obchvatom kde je odbočka a na nej po 15 metroch vlakový prejazd. Nečudo, že tam dochádza ku kolíziám. Bol tam aj stret vlaku s autom. Priamo v križovatke stopujú niekedy aj policajti a keď zastavili veľké auto s drevom, vodiči nemali prehľad, riadne tam škrípali brzdy (a možno aj zuby). Vodiči by im tam nemali zastavovať, ale kto nájde k tomu odvahu?!

Včera tam takmer opäť došlo ku kolízii. Jeden vodič po nej otvoril okno a nepríčetne nadával. Pritom vinník bol už dávno preč a nemohol ho počuť. Niekto povie – uľavil si. Je to však liečenie hnevu? Hnev ostal v jeho duši a čaká na ďalšiu rozbušku. A pomaly nahlodáva osobnosť človeka a samozrejme i medziľudské vzťahy. Nevyliečený hnev vždy ostáva nejakým spôsobom uložený v nás a rozlične sa pripomína kým ho nezvládneme.

Následky neliečeného hnevu

V jednej štúdii som narátal vyše 25 následkov hnevu. Možno je to umelo vypočítavané, ale niektoré sú prekvapujúce. Daktorým sa budem venovať. Dnes spomeniem:

Sarkazmus

Odborníci poukazujú na to, že sarkazmus je jednou z porúch osobnosti u človeka s nevyriešeným hnevom.

Sarkazmus je zraňujúci, uštipačný a bezohľadný výsmech sprevádzaný cynickým autoritatívnym postojom, až pohŕdaním.

Neprekvapí, ak v úvode spomínaný šofér je sarkastický. Takto si chce „liečiť“ svoj hnev. Jeho uvažovanie: Mne urobil ten ... toto, čo je to v porovnaní s tým, že ja sa takto správam k ... A často si to odnesú najbližší. A nevinne!

Nezdá sa vám to?

Pozrite si profily ľudí na sociálnych sieťach. Podporovatelia násilia a agresie sú vulgárni, sarkastickí a tvrdí – narušené osobnosti. Takto dávajú najavo svoj nepokoj a hnev.

Nabudúce: Nedochvíľnosť ako dôsledok hnevu?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.