Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Strach prekonávame v pozícii „mŕtveho chrobáka“, agresívnym správaním, alebo prikláňanie sa k mocnému.

Malé národy sa ľahko stávajú servilnými.

Ľudia s agresívnymi sklonmi sympatizujú s agresorom.

Hnev

Patrí k siedmim hlavným hriechom. Hlavné hriechy voláme preto, lebo sú príčinou ďalších – neostávajú osamotené. Hnev plodí hryzenie svedomia (osobnú nespokojnosť), nesúlad v rodine, rozdelenie v spoločnosti a zmätky v štáte. Byzantský mních, mystik a cirkevný spisovateľ sv. Ján Klimak (579 –649) hovorí, že taký človek je dočasný blázon, akoby epileptik. Nie je s ním reč, kým záchvat nepominie.

Definícia:

Je to pocit odporu proti tomu, čo sa nám v skutočnosti, alebo zdanlivo stavia do cesty. Ak skúmame príčinu hnevu, vždy zistíme, že je to naše sebectvo. Neprijímame okolnosti života a ľudí akí sú, ale ako my chceme. Hnev = sebectvo.

Dráma hnevu:

Hnev je jeden z hriechov, ktorý človeka najviac ničí. Je to hriech, ktorého sa môže dopustiť každý bez výnimky. Dokonca i drobunké nemluvňa má záchvaty zlosti a odmieta jedlo. Malý chlapec sa rozzúri, poruší rodinné vzťahy a začne kopať a škriabať. Žena stratí trpezlivosť a od hnevu ju rozbolí hlava. Manžel sa rozhnevá, stratí chuť do jedla a odíde do krčmy...

Nabudúce: Čo s hnevom, agresiou?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.