Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Emócie treba priznať a analyzovať

Problémy prenášajme z roviny citu do roviny rozumu

K citovej vyrovnanosti pomôže stanovenie si priorít

Príkorie, za príkorie (oko za oko)

Scénka z TV: V osade vybehne z chatrče chlapec a jeho reč tela hovorí, že je rozčúlený. Prebehne popri uviazanému psovi. Vráti sa k nemu a začne ho kopať. Vyvŕšil si zlosť za možnú krivdu, ktorej sa mu dostalo.

Mnohokrát práve takto stigmatizovaní jedinci terorizujú rodiny, dokonca národy a často vedú iných k zlému.

Nedozerné dôsledky.

Tak začína „veľkosť“ malých. Napoleon bol malý, odstrkovaný a preto sa chcel presadiť. Keď pomaly stúpal po rebríčku vojenskej kariéry, stretol sa s generálom vyšším o hlavu. Napoleon sa na neho zdola pozeral, drzo a sebavedome zahlásil: „Máte výhodu hlavy, ale ľahko môžete o ňu prísť“. To bol Napoleon – nemal problém stínať hlavy. V psychológii sa to volá Napoleonov syndróm – hoci najnovšie sa to považuje za mýtus.

Vieme ako ss presadil zakomplexovaný Hitler. Stalin mal otca alkoholika, ktorý veľmi týral matku. Keď dorastal a chcel brániť matku, tá mu to nedovolila a dokonca ho poslala do pravoslávneho seminára. Bol z toho zmätený a nenaučil sa rozlišovať dobro a zlo. Zlomila ho aj smrť manželky hneď po sobáši.

O Putinovom detstve sa toho veľa nevie. Pochádzal z priemernej robotníckej rodiny. Svedčí o tom aj fakt, že vyrastal v spoločnom byte s ďalšími dvoma rodinami. Vladimír Putin mal dvoch bratov, ani jeden z nich však už nežije. Najstarší z nich zomrel niekoľko mesiacov po narodení, druhý počas obliehania Leningradu na záškrt. Hneď po skončení univerzitných štúdií sa stal členom sovietskej tajnej služby KGB, v ktorej 15 rokov pôsobil ako dôstojník zahraničnej rozviedky. V roku 1983 sa oženil s Ľudmilou Alexandrovnou Škrebnevovou, s ktorou má dve dcéry Mariju a Jekaterinu (manželstvo trvalo do roku 2014).

Keďže sa dopracoval k veleniu KGB, naučil sa nedôverovať, ale aj umeniu presadzovať sa, manipulovať iných. Ako špión bol v NDR a videl ako prosperuje Západne Nemecko, a ako sa východní Nemci prikláňajú k západu a nakoniec sa spojili. Keď sa dostal k moci v Rusku, nemohol zniesť rozvoj Ukrajiny, aby to nedopadlo ako v Nemecku. Bojí sa, žeby stratil moc a keď sa mu nepodarilo dobyť Ukrajinu a vládnuť aj nad ňou, ničí aspoň infraštruktúru, aby ožobráčil Ukrajinu a udržal sa pri moci.

Čo je to v nás?

Boris Vyšeslavcev (ruský filozof, náboženský mysliteľ a právnik) vysvetľuje: „Možno, že na počiatku bola v nás harmónia. Ale prišli vášne a všetko uviedli do zmätku.“ Múdry Chesterton to doplnil: „Nepochopil som nič, kým som si nepreštudoval katolícku náuku o dedičnom hriechu. Tá mi otvorila oči.“ Áno, na počiatku to bolo bezproblémové, ale človek sa odklonil od Boha.

Riešenie?

Aby sme sa zlu neklaňali, opäť musím zdôrazniť potrebu askézy.

Nabudúce druhá časť ohlásenej témy: Prečo je zlo príťažlivé?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.