Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Základ pokoja - prijať život

Prijatie života nie je pasivita, ale prijatie reálnych možnosti

Nesťažovať si na nedostatky, ale stavať na možnostiach

Askéza – premáhanie egoizmu

Potláčanie citov

Mal som pokračovať ďakovaním za možnosti života. Odkladám, lebo protiklady vo forme hesiel v minulej úvahe boli pochopené ako potláčanie citov. Čo je samozrejme – schémy vždy možno zle pochopiť. Dávno, 21.11.2020 som v sérii úvah z asketiky v téme: „Askéza – Emocionálna inteligencia“, písal o potrebe budovať EQ (emocionálnu inteligenciu), nielen IQ.

Výchova EQ

K ostatnému príspevku som dostal tento názor: „Pedopsychiatri odporúčajú rodičom, ktorých deti majú veľký hnev, aby vyčlenili vankúš (plyšáka) do ktorého si môže dieťa buchnúť. Aby emóciu prežili.“

Nechcem zhadzovať prácu odborníkov, neviem ako to bolo presne myslené, ale toto vyzerá na výchovu bez askézy (premáhania sa).

Nie sme mimo?

Pomôžme si porovnaním s budovaním IQ. Ak dieťa niečo nevie, tak mu nepovieme, aby rozprávalo hlúposti, hlúpo sa správalo. Nenecháme ho v nevedomosti. Budeme sa snažiť dostať ho z nevedomosti. Pomôžeme mu aby sa to naučilo, ukážeme mu cestu. Nenechať dieťa v nevedomosti, nie je potláčanie IQ. Prečo teda nechať dieťa v hneve, dávať mu voľný priebeh, sa považuje za potláčanie citu?!

Ako na to?

Ak má dieťa veľký hnev a búcha do niečoho, asi treba využiť „detský animizmus“ (dieťa oživuje neživé predmety). Keď sa trochu ukľudní, opýtať sa ho prečo to robí. Nebolelo by ťa to, keby do teba tak niekto búchal? Veď toho plyšáka to bolí. Pre dieťa je plyšák „živou bytosťou“!

Poznámka: Keď sa dieťa dostáva z detského animizmu, zvykne do svojich bábik pichať, niekedy prídu o ruku, chlapci demontujú autíčka... Sem-tam udrú druhé dieťa – testujú „živosť“. Netreba vtedy panikáriť. Dieťa nie je kruté, len si začína uvedomovať, že bábika nie je „živa bytosť“, skúša jeho prah bolesti. Podľa chápavosti to možno dieťaťu vysvetliť; byť trpezlivý lebo dieťa prekonáva „prvú pubertu“.

Prečo dospelí ľudia niekedy zúria ako nepríčetní? Nie je to preto, že sa nenaučili ovládaniu v detstve a stále potrebujú plyšáky!

A to sme opäť pri askéze

Preto nabudúce: Keď nevychovaní vychovávajú.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.