Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Svedomie svätyňa každého človeka

Svedomie môže aj nezavinene blúdiť.

Svedomie môže aj zavinene blúdiť.

Ak sa niekto zavinene mýli, je zodpovedný za skutky. 

Ako vychovávať svedomie?

Nasmerovať nás môže príklad negáciou. Príčinou vybočení úsudku v morálnom správaní, teda deformácie svedomia je nepoznanie Krista a jeho evanjelia, zlé príklady iných, otročenie vášňam, nárok na zle pochopenú nezávislosť svedomia, odmietanie autority Cirkvi a jej učenia, nedostatok (chýbanie) obrátenia a lásky Porovnaj (KKC 1792)

Odstránenie týchto negatív nám pomáha vychovávať svedomie

Božie slovo je svetlom na našej ceste. Máme si ho osvojovať vierou a modlitbou a uvádzať ho do života. Tak sa formuje morálne svedomie. Dobré a čisté svedomie osvecuje pravá viera. Lebo láska vychádza súčasne „z čistého srdca, dobrého svedomia a úprimnej viery" (1 Tim 1, 5).

Neveriaci sú mimo?

Kdeže! Pekne to vyjadril I. Kant: „Dve veci ma napĺňajú obdivom: hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne.“ V každom sa totiž onen mravný zákon hlási k slovu skrze hlas svedomia.

Čo s tým má askéza?

Ak má správne svedomie formovať jednotlivé osoby a tým celé spoločenstvá, musia sa vzdávať slepej svojvôle a riadiť sa objektívnymi normami morálnosti.

A zas sme pri potrebe premáhať sebectvo! A to je vec askézy.

Nabudúce: Žiť mravne – poslúchať svedomie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.