Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Svedomie pomáha rešpektovať iných.

Svedomie pomáha plniť najvyšší zákon – spásu duše.

Svedomie chráni pred sebectvom a vedie k súcitu s inými.

Svedomie je svätyňa každého človeka

Svedomie nie je skutočnosť špecificky kresťanská, ale všeobecne ľudská. Spája veriaceho s ostatnými ľuďmi, ktorí hľadajú pravdu a umožňuje mu viesť s nimi dialóg. Cirkev učí: „... tí, čo bez vlastnej viny nepoznajú Kristovo evanjelium a jeho Cirkev, ale hľadajú Boha úprimným srdcom a usilujú sa pod účinkom milosti plniť jeho vôľu, ktorú poznávajú z hlasu svedomia, môžu dosiahnuť večnú spásu“ (LG 16).

Nezavinené blúdenie

Uznáva sa možnosť, že svedomie sa môže nezavinene (neprekonateľne) mýliť, pričom nestráca svoju dôstojnosť, a ani neprestáva byť legitímnou normou ľudského konania. Ospravedlnením im môže byť nedostatok inteligencie, možnosti poznania...

Zavinené blúdenie

Osoba stráca dôstojnosť ak má zavinene (prekonateľne) mylné svedomie. Vtedy je svedomie nedbalé a zaslepené voči pravde.

Príklad: V čase pandémie, mnohí nehľadali pravdu, ale sa dali strhnúť rôznymi pseudoodborníkmi. Spôsobili veľa zmätkov a aj zbytočných úmrtí. Preto sme boli v úmrtnosti na poprednom mieste. Aktuálne: Ak niekto podporuje hroznú vojnu a obhajuje agresiu, nedá sa u neho hovoriť o svedomí. Jeho svedomie je mŕtve – je to duchovne mŕtvy človek!

Cirkev vyzýva k zodpovednosti

Túto nevedomosť často možno pripočítať osobnej zodpovednosti. Stáva sa to vtedy, keď sa človek málo stará o hľadanie pravdy a dobra a keď hriešne návyky postupne takmer úplne zaslepia svedomie. V týchto prípadoch je človek zodpovedný za zlo, ktoré pácha (KKC 1791)

Nabudúce: Výchova svedomia




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.