Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Svedomie je životný maják

Darcom svedomia je Stvoriteľ

Žiť podľa svedomia vyžaduje askézu 

Svedomie je najvyšší zákon

Stará zásada: Consciencia suprema lex (Svedomie najvyšší zákon) hovorí o potrebe žiť podľa svedomia a rešpektovať svedomie iných.

Svedomie je vnútorné, „mlčanlivé volanie“, ktorým človek posudzuje sám seba; čo sám spôsobil, alebo čo sa chystá spôsobiť (konať). Z pohľadu veriaceho je to hlas Boží. Nadväzuje na ľudskú schopnosť sebareflexie, teda schopnosť uvažovať o sebe samom, „pozrieť sa“ na seba inými očami, než je pohľad vlastného záujmu a sebapresadzovania.

K čomu má viesť svedomie?

O tom hovorí teologická axióma: Suprema lex - salus animarum (najvyšší zákon – spása duší). Sme stvorení, aby sme boli spasení. Ide však ruka v ruke aj s inými požiadavkami, pretože človek nie je stvorený sám. Boh je stvoriteľ všetkých ľudí a preto spása duše automaticky berie do úvahy i morálnu axiómu: Salus populi suprema lex (blaho ľudu – najvyšší zákon).

Svedomie chráni pred sebectvom a vedie k súcitu s inými.

Cicero v diele De legibus to interpretuje: Salus publica (populi) suprema lex esto. Preberá v podstate vyššie povedané, ale pridal „publica“ – štát. „Salus“ rozširuje na zdravie, blaho, dobro, spásu, šťastie. Dôraz kladie na bezpečnosť štátu (národa), ale i iných národov.

Však aktuálne v dnešnom sebeckom a vojnovom svete!

Nabudúce: Mylné svedomie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.