Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Viera formovala svedomie Európy

Média (de)formujú aj svedomie

Súcit nestačí na formovanie svedomia 

Viera formuje svedomie

Mala by! Za môjho pôsobenia v Priechode som rád diskutoval s jednou mladou pani. Veľmi kritizovala tety s ktorými pracovala na JRD. Tvrdila, že im je zbytočné modliť sa, chodiť do kostola a na spoveď. Opakovala známu kritiku „zbožných tetiek“, ktoré len ohovárajú... Keď začala pracovať v Banskej Bystrici, opýtal som sa jej, ako to tam vyzerá. Chválila spolupracovníčky, ktoré podľa nej boli vzdelané, slušne sa správali. Po čase začala sama: „Chýbajú mi tie Vaše zbožné tetky. Je pravda, pohovorili kdečo, ale nie sú to falošné podrazačky. Tieto nové sa navonok správajú ako dámy, ale človeka by utopili v lyžičke vody“.

Je to len viera, ktorá formuje naše svedomie?

Ak sa zídu neveriaci kvôli tomu, aby sa poradili, ako zlepšiť pomery, ako odstrániť nejaký nešvár, je tam Ježiš. Vtedy sa navzájom povzbudzujú, tam sa formuje svedomie. Dokonca skôr, ako trebárs na nejakom zhromaždení, ktoré síce začne aj skončí formálnou modlitbou, ale predmetom ich stretnutia nie je nič pozitívne, niečo čo by obohatilo iných. Ak je tam vzájomné utvrdzovanie v tom, ako sa čo nedá urobiť a len sa narieka aké je ľudstvo pokazené, tam sa nevychováva svedomie.

Stvoriteľ dal svedomie i tým, ktori v neho neveria.

Nabudúce: Svedomie určuje smer




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.