Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Najväčšie pokušenia - vzdať sa úsilia o slobodu

Je treba prosiť Boha o pomoc

Potrebné je mať cieľ - ideál

Kto nám pomôže?

Jeden pán, ktorý mal veľké problémy s alkoholom, už roky nepije. Keď mu niekto gratuluje k takej premene, skoro sa osopí: „To nie je moja zásluha. Naraz som dostal silu“. Volá to pomoc z hora, alebo milosť. Uvedomuje si, že bolo s ním tak zle, že musel zasiahnuť Boh, ináč by ho to zničilo.

Prečo ísť na dno?

Asketika je o tom, aby sme sa vyhli takému veľkému prepadu, aby sme odolali pokušeniam a nemuseli sa šplhať zo dna. Cesta k šťastiu je cestou k Stvoriteľovi. Keďže cesta života je plná pokušení (– o čom sme dosť uvažovali) a ak sme odkázaní sami na seba, nemáme šancu. Preto Stvoriteľ poslal Ježiša, aby nám pomohol.

A tu je problém!

Načo potrebujem nejakého pomocníka? Ja viem, čo mám robiť! Nepotrebujem rady! Ja viem, čo je potrebné. Pritom, ak ma bolí zub, idem k zubárovi, ak mám zdravotné problémy, idem k lekárovi. Je to také prirodzené. Ak som nespokojný so životom, nervózny, neviem sa sústrediť, rozpadávajú sa mi vzťahy... čo robím?

Fakt nepotrebujem nejakého duchovného trénera?

Symptómy dneška

Kritická situácia vyplaví na povrch nedostatky psychiky človeka.

Čo s nami urobila pandémia?

Hrôza, čo všetko sa tu robilo, koľko útokov, lží (hoaxov), napätia, pokazených vzťahov, zbytočných úmrtí. Ako keby sme stratili rozum!

Čo s nami robí vojna na Ukrajine?

Zdá sa, že ešte horšie ako pandémia. Nestratil sa iba rozum (každá vojna je iracionálna – nepochopiteľná a neodôvodniteľná), ale aj cit, súcit. Slováci vždy vedeli súcitiť so slabším, veď boli storočia gniavení, ale teraz?! Objavuje sa vo veľkom podpora agresorovi a strata súcitu!

Čo sa objavilo u ľudí bez askézy?

Poklesol komfort a ešte poklesne. Nezabúdajme, Európa je vo vojne! Už sa prejavuje nespavosť, alkoholizmus, podráždenosť - až zúrivosť, strata úsudku... Čo nasleduje? Demonštrácie, nespokojnosť a nielen u nás, v celej Európe.

Nabudúce: Dá sa niečo natrénovať; ako?




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.