Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Rodičovský cit môže ochabnúť.

Rodičovský cit sa za určitých okolnosti nevyvinie.

Politické (spoločenské) pomery môžu narušiť, alebo podporiť rodičovský cit.

Správny rodičovský cit

V takom prípade rodičovstvo zušľachťuje matku i otca, prehlbuje ich vzťah. Každý má skúsenosť vlastnú, alebo vypozorovanú, ako rodičovstvo urobilo ľahostajných ľudí zodpovednými.

Rodičovský cit môže byť patologický

Nielen pre nedostatok citu (per defectum), o čom sme hovorili minule. Rodičovský cit môže byť patologický aj pre jeho nadmernosť - prílišnosť (per excessum).

Zdeformovaný rodičovský cit

Takým sa stane, ak je zbavený svojej prirodzenej podoby, normálneho charakteru. Nie je usmernený rozumom a stáva sa nekontrolovaným.

Nezvládnutý rodičovský cit

Vznikne v tom prípade, ak manželia neberú dieťa ako dar. „Vlastnenie“ dieťaťa berú ako nárok. Úmyselne som použil vyraz „vlastnenie“, lebo dieťa chcú vlastniť ako vlastnia dom, auto, šaty... Zabúdajú, že dieťa je dar!

V nepriateľstve s prírodou, Bohom

V prípade úmrtia, alebo absencie dieťaťa sa reakcie dajú zadeliť do dvoch kategórií:

- neveriaci sú nazlostení na celý svet; závidia, že iní majú detí a oni nie. Jedna žena sa v takej situácii vyjadrila: „Keď vidím tehotnú ženu, vyškriabala by som jej očí.“ Ničia život sebe i svojmu okoliu.

- veriaci obracajú zlosť voči Bohu. Ich postoj sa dá vyjadriť vetou: „Som s Bohom na nože“. Za všetko obviňujú Stvoriteľa.

To sú typické prípady nezvládnutého rodičovského citu v prípade jeho nenaplnenia.

Riešenie:

Dieťa je dar, nie nárok! Ak tento dar niekto od prírody (Boha) nedostal, musí sa s tým vyrovnať! Tu je ten problém, že „musí“. A to je náročné. Skúsenosť napovedá, že často pomôže adopcia. Nepomôžu náhrady, ako je napríklad naviazanie sa na „domáceho mazlíčka“. Často je to trápenie zvieratka, nedôstojné človeka.

Dieťa v prenájme

Pri výchove dieťaťa veľmi pomáha rodičom i dieťaťu, ak si rodičia uvedomujú, že dieťa majú ako „dar v prenájme“. Tento postoj veľmi oslobodzuje a je požehnaním pre obe strany – rodičov i deti!

Nabudúce začneme nový okruh: Zlé časy




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.