Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Nesprávna citová naviazanosť vedie aj k zločinom

Sme v pokušení podľahnúť človeku na ktorého sme citovo naviazaní

Veľké osobnosti dokážu zvládať city 

Keď je cit zlý radca

Poďme k známemu archetypu: „Adam miloval Evu, veď bola „kosť z jeho kosti a telo z jeho tela" (Gen 2, 23). Možno preto podľahol ponuke Zvodcu úplne bezmyšlienkovite. Z biblického textu nebadať, že by bol čo len zaváhal. Iste bol šťastný, že má konečne spoločníčku. Zrejme by ju za nič na svete nebol chcel stratiť, a preto jej s takou samozrejmosťou vyhovel. Preňho bolo v tej chvíli najdôležitejšie iba jedno, udržať si ju za každú cenu. A musel vedieť, aká tragicky vysoká cena to je.

Prototyp pokušení

Tento obraz prvého pádu sa odvtedy vari v každej chvíli opakuje nesčíselne mnohokrát vo všetkých možných variáciách. Čo všetko sú ľudia schopní urobiť kvôli milovanej osobe! Až sa raz na konci sveta dozvieme všetko, možno bude zverejnená aj nejaká Božia štatistika o príčinách zla. S veľkou pravdepodobnosťou je motívom väčšiny hriechov práve zvádzanie milovanou osobou, ktorej je tak ťažko niečo odoprieť.

Otroctvo citov

Patrí sem predovšetkým sexuálne zvádzanie. Ale aj celý rad iných. Snahou vyhovieť milovanej osobe, splniť jej každé želanie, zložiť jej k nohám všetko, sa človek stáva otrokom tohto vzťahu. Takýto otrok je schopný podvádzať, kradnúť, vraždiť, zrádzať kohokoľvek a čokoľvek.

Nabudúce: Citové vydieranie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.