Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Veľkonočný príbeh sprevádzajú silné pocity: ,,Strach, blúznenie, nevera, čudovanie.

Strach preklenujeme agresiou.

Často neprijímame pravdu, lebo ju považujeme za blúznenie

Neveríme ani Bohu ani ľuďom a potom sa čudujeme, že je to tak zlé

Istota je zmŕtvychvstalý Kristus

Ostatných desať úvah sme venovali pokušeniam od autorít.

Sú aj média pokušením?

Iste, a akým veľkým! Nielen, že sú „zabíjaním času“, ale často i zabíjaním pravdy.

Všetko, čo bolo povedané o autorite, platí nielen o ľuďoch, ale aj o tlači, filme, literatúre, samozrejme sociálnych sieťach - slovom o zdrojoch informácií.

Príťažlivosť niektorých médií

Pre mnohých má vysokú autoritu akékoľvek tlačené slovo, najnovšie informácie na sociálnych sieťach. Podobne ako pred časom mala v istých kruhoch najvyššiu autoritu rozklepávaná literatúra (samizdaty).

Sila umeleckého podania

Treba dať pozor, aby sme nehodnotili informácie iba z umeleckého hľadiska. Silu majú totiž informácie podávané kráskami a v peknom obale. Je pokušením prijať ako pravdivé všetko umelecky podávané a odmietnuť pravdu v nie najlepšej interpretácii.

Dôležitosť podania

Je pravda čo povedal na začiatku nášho letopočtu rímsky rečník a teoretik rečníctva Marcus Fabius Quintilianus: „Čo uráža ucho, nevojde do srdca!“ Rovnako sa to dá povedať o textoch na internete. Ak sú plné chýb, hrubosti, vulgarizmov, nevojdú do srdca. Ale je to dnes úplne pravda?

Prečo sú prijímané urážlivé príspevky?

Žijeme v prevrátenej dobe. Mnohí sú bez srdca, citu, estetiky, pravdy a takí ich tvoria, vyhľadávajú a šíria. Nuž, vrana k vrane sadá.

Význam askézy

Nemôžeme rovnako veriť každej správe, s rovnakou vážnosťou brať do ruky každú literatúru, program, prijímať všetko bez rozdielu. Treba si zachovať vlastnú súdnosť aj v prípadoch, keď sa informačný zdroj zdá vierohodný. A dôležité je neprijímať to čo nám vyhovuje. Vyhnúť sa straníckosti! Vedieť prijať aj „tvrdú pravdu“. A to je asketika!

Nabudúce: Pominuteľnosť




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.